Росен Плевнелиев Снимка: БТА

До момента в Комисията по помилване при президента не е получавана молба за помилване за иконописеца Йордан Опиц, който беше осъден на 5 г. затвор от Върховния касационен съд. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  

През 2007 г. Опиц стреля по крадец, опитал се да избяга, по-късно 26-годишният наркозависим мъж умира. Убитият Мариан Янчев е задържан 92 пъти от МВР, обществено порицан и с две условни присъди.

Опиц беше осъден и да плати 300 000 лева кръвнина. Случаят придоби огромна популярност през последните няколко дни, като хиляди хора се обявиха в подкрепа на художника и настояха той да бъде помилван.

„За да бъде конкретният случай разгледан и по него да има становище, е необходимо държавният глава да бъде сезиран с молба за помилване от или за осъденото лице, което желае да получи висшата държавна милост“, посочват от прессекретариата.

Още по темата
Комисията по помилването преценява всеки конкретен случай на основата на обективно, всестранно и пълно изследване на правната и фактическата му страна, като изхожда от еднакви критерии, принципа на хуманността, правата на третите лица и основните принципи и постановки на наказателната политика, уточняват оттам.

Администрацията на президента припомня, че помилването е способ за пълно или частично освобождаване от изтърпяване на наказание, наложено с влязла в сила законосъобразна присъда, когато случаят е изключителен. Изключителни са случаи, които радикално се отличават от типичните случаи на изпълнение на съответния вид наказание поради настъпили след осъждането обстоятелства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase