Михайлова е твърда за промените във ВСС. Снимка: архив Булфото
fallback

Реформа във Висшия съдебен съвет ще искат от ДСБ. Тъмносините ще настояват за промени в конституцията, чрез които да отпадне парламентарната квота в съвета.

Идеята е във ВСС да влизат само представители на съдебната власт и то след пряк избор, обясни Екатерина Михайлова, член на националното ръководство на тъмносините.

От партията на Иван Костов предлгат още да се намали броят на членовете на ВСС на 12 души, а мандатът им да стане 3 години, вместо 5, както е сега.

"При сегашните условия и модел ДСБ няма да участва и да предлага свои номинации за новия ВСС", категорични са тъмносините.

Партията има и предложение, което според тях може да подобри ефективността на съвета без да се променя конституцията. От ДСБ искат ВСС да спре да бъде постоянно действащ орган.

Хората на Командира засегнаха и темата за натовареността на съдиите.

Последният скандал - с уволнението на съдия Мирослава Тодорова, налагал извода за пълна приемственост по отношение на съдебната власт между ГЕРБ и тройната коалиция, според зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев. По думите му управляващите искат да запазят статуквото.„

"Министърът на правосъдието Диана Ковачева има пряко участие в това, което се случва", категорична е Екатерина Михайлова.

По думите й призивите на министъра към ВСС да преразгледа решението си могат да се обяснят по-скоро със страха и напрежението в ГЕРБ. Тъмносините за пореден път обвиниха министър Цветан Цветанов в кадруване в съдебната система.

Тъмносините ще започнат сондажи между политическите сили в Народното събрание за промените в Конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Еlektra

преди 11 години

СДС,ОДС,ДСБ и още знайни и незнайни "загрижени" за правосъдието. Ще повярвам в промените когато тези "загрижени" бъдат осъдени всички до един, начело на Костов.

14

Анонимен

преди 11 години

Народа ТРЯБВА да си избира прокурора!

13

ДНК до 15

преди 11 години

***.

fallback