Снимка: Булфото

Парламентът остави стария режим за строежа на ски писти и съоръжения в горски територии - с промяна на предназначението.

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за горите, внесени от шефката на земеделската комисия Десислава Танева и група народни представители.

Бяха отхвърлени обаче измененията, върнати от президента за ново обсъждане, според които нe e необходимо промяна на предназначението за такива строежи.

Още по темата

В новия законопроект се предлага право на строеж без промяна на предназначението върху поземлени имоти в горски територии да се учредява за изграждане на зооветеринарни и биотехнически съоръжения и за проводи за хидротехнически съоръжения, водопроводи и канализации над определен диаметър.

За стъпки на съществуващи лифтове и влекове, обявени за търпими строежи по реда на Закона за устройство на територията, право на строеж ще се учредява за срок до 20 години.

С промените се дава възможност на държавните горски стопанства да извършват самостоятелно лесокултурни дейности, отглеждане на млади насаждения и култури без материален добив, маркиране на насаждения и дървета за сеч, както и добив на дървесина до 25% от годишното ползване за съответното поделение.

От левицата веднага обвиниха управляващите, че законопроектът е лобистки в частта му за добива на дървесина.

"До 25 на сто могат да се предоставят на т.нар. стратегически партньори", коментира Димчо Михалевски.

По думите му това са стратегически партньори, които имат дългосрочни договори за добив на дървесина в сферата на производствените мощности за биомаса.

Михалевски посочи, че над 1/3 от дървесината в България ще се дава на определени фирми на неконкурентни цени, които ощетяват бюджета на държавните предприятия между 10 и 20 лв. минимум на кубичен метър.

"Законопроектът на ГЕРБ е внесен след публично обсъждане със заинтересованите страни", защити промените Десислава Танева.

Тя посочи, че в законопроекта няма такива стратегически партньори, за каквито говорят от левицата.

Тя обясни, че с измененията се допуска държавните горски стопанства да извършват добив на дървесина, тъй като на някои от конкурсите не са се появили кандидати за извършване на дърводобив заради неинтересни горски територии за предприемачите.

Лявата Корнелия Нинова веднага я атакува, като припомни, че представители на дървопреработвателната промишленост преди време са поставили пред земеделския министър Мирослав Найденов въпроса за продажбата на дървесина през Стоковата борса и по-точно невъзможността на голяма част от бранша да участва в търговете.

"Този способ за продажба на дървесина остава в сила, а това създава предпоставки за корупция. По този начин се убива цял сектор от икономиката на България. Настояваме между две гонки, които той организира по плажовете срещу продавачите на царевица, да дойде в Народното събрание и да вземе мерки и да изпълни обещанията си“, завърши червената депутатка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase