Дни наред София бе залята от протести срещу Закона за горите. Снимка: Булфото

Депутатите одобриха и второто вето на президента Росен Плевнелиев, този път по спорния Закон за горите.

Гласуването отново мина под мотото на управляващите "въздържал се".

От общо 127 гласували народни избраници 5 се обявиха "за", 38 "против" и 84 "въздържал се". Така със 122 гласа ветото на държавния глава мина през НС.

По заръка на премиера Бойко Борисов спешно в пленарната зала нахлу земеделският министър Мирослав Найденов.

Още по темата

Задъхан, той хвана края на дебата, а след гласуването се изправи на трибуната, за да представи на депутатите становището на правителството по въпроса:

"ГЕРБ няма да допусне този закон да бъде гласуван, докато не се получи обществен консенсус. Затова предложихме да няма изваждане от горския фонд. Защото, ако ги извадим от държавния фонд, трябва да после да ги предложим за продажба на този, който ги ползва. Къде сгрешихме – явно нещо в комуникацията с обществото не е била както трябва. Ние ще продължим да водим разговорите. Надяваме се консенсусът да бъде постигнат. За да не остане съмнение в нито една част от обществото, затова ние подкрепяме това вето. И докато няма консенсус по този закон, той няма да бъде приет", категоричен бе земеделец №1.

Обвиненията в лобизъм обаче съпътстваха почти всяка реплика на опозицията преди гласуването, по време на дебатите. От левицата и Синята коалиция упрекнаха управляващите, че работят под натиск на частни, лобистки интереси.

"За пореден път, господа управляващи, доказвате, че не случайно вие продължавате лобистката политика, без да се съобразявате с призивите на опозицията. Правите го под натиск. Под натиск беше и ветото на президента, за да ви спаси от поредния гаф в законодателството" обърна се към представителите на ГЕРБ Пенко Атанасов от БСП.

От левицата обясниха, че не са против строежа на ски писти, както и срещу принципа да се случват добри неща в горите.

"Въпросът е той да бъде обсъден, да имаме национална стратегия", обясни Атанасов и допълни, че националният интерес трябва да бъде защитен. Червеният депутат коментира, че ветото на президента върху закона е шанс за ГЕРБ.

"Разбира се, че ветото трябва да бъде подкрепено. Това е шанс за вас, за нас, за всички, които живеем в държавата. Затова той не трябва да бъде пропиляван", коментираха от БСП.

От "Атака" пък настояха, че лобистките интереси на ГЕРБ са свързани със спестяване на такси, които инвеститорите на ски съоръженията иначе биха направили.

"Хазната губи от това, което ГЕРБ са наумили да прокарат", обясни Павел Шопов. По изчисления на заместник-председателя на националистите става въпрос за между 60 и 200 млн. лв.

От "Атака" не спестиха и критиката към лидерите на екоорганизациите. "Те са се договорили с управляващите. За да няма обвинения, че законът е лобистки, за да няма промяна в ореола на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Уверявам ви, и той е в лобито от най-тесния кръг хора, които желаят приемането на този закон", обясни Шопов.

Най-сериозен отзвук предизвика изказването на председателя на комисията по регионалната политика и местното самоуправление в парламента Любен Татарски.

Татарски, който е депутат от ГЕРБ и бивш градоначалник на Разлог, се обяви в полза на принципа на местното управление, при който местните хора да се произнасят по въпроса как да се развиват териториите, в които те живеят.

"Ние искаме за всички да има равни възможности. Не сме съгласни, че законът е лобистки. За едни предимствата са водата, за други планината, за някои това е полето. Нашите общини са планински, да не им отнемаме това право", коментира той.

"Важно е българските региони е да се развиват планомерно. В България има страшно неравномерно развитие. Ако не беше Банско и голфът, нашият район щеше да се изсели в София. Вие сигурно това искате", обърна се към критиците на закона Татарски.

Той допълни, че каквото и решение да бъде прието, все на някой няма да му бъде изгодно.

Депутатът от ГЕРБ бе категоричен, че решението на въпроса не трябва да се взема под натиска на улицата и се аргументира, че строежът в защитените територии е забранен според НАТУРА.

"Затова в тези райони много трудно нещо може да се направи. И пак под такъв уличен натиск и демонстрации, даже това, което може да се направи, което е в съответствие с европейските директиви и норми, пак не се възприема, защото някой някъде стачкува", обясни Любен Татарски.

Изказването му бе посрещнато с аплодисменти от страна на депутатите на ГЕРБ и с дюдюкания от опозицията.

Мартин Димитров от Синята коалиция взе думата и обяви за пореден път, че законът е написан така, че осигурява държавна помощ на определени инвеститори.

"В закона пише, че може да печелиш само, ако си близък до властта. Въпрос на време беше Европейската комисия да се самосезира за нерегламентирана държавна помощ. Тезата, че законът е написан, за да се развият ски курортите, е нелепа и нечестна", допълни съпредседателят на "Синята коалиция".

Колегата му Иван Костов пък се заигра със срещата преди дни на премиера с екоорганизации, на които Борисов казал, че законът няма да мине без консенсус и да седнат всички спорещи страни да се разберат.

"Тия се разбират с тия, и ние после ще му ударим печат. Ми, ние да не сме нотариат, заяде се Командира.

"Верно е, че някои от хората тук са представители на нотариусите. Какво се опитвате да ни сервирате зад гърба? Моля ви, прегърнете си цялата отговорност, защото тя ви е стоварена на гърба. Не мога да разбера това достойнство на премиера, който им казва: вие се разберете", завърши лидерът на ДСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase