Снимка: Ройтерс

Към края на 2011 г. имахме 78 активни разследвания в България. 60 от тях засягат селското стопанство, 10 - структурните фондове, имаме и няколко митнически и други случаи, заяви в интервю за БНР говорителят на ОЛАФ Йоан Волт.

В края на миналата година имахме 463 продължаващи разследвания, посочи Волт и добави, че България има най-големия индивидуален брой разследвания. Той обаче призова да не се съсредоточаваме върху броя им.

"Имаме добро сътрудничество с българските власти, имам предвид конкретно АФКОС, което е звеното за контакт с нас. Качеството на техните доклади за възможни измами и злоупотреби е като цяло добро", каза говорителят.

Той не бе категоричен по отношение на количеството на информацията, тъй като тя донякъде зависи от сектора. "Имаме например положително развитие при предприсъединителната помощ, която вече приключва – там докладите, особено от последните две години, показват, че се отдава нужното внимание на измамите. По отношение на кохезионната политика картината не е толкова ясна, но това е нещо, което ние ще продължим да наблюдаваме – все още е рано да правим заключения", обоснова се той.

Изглежда, че докладите, които постъпват при нас, не покриват всички области на изразходване на парите, подчерта Волт. "Например получаваме малко информация за транспортния сектор. Засега няма да правим заключения, след две седмици ще имаме нов доклад и тогава ще можем да оценим по-добре нещата", отбеляза той.

ОЛАФ винаги дава своя принос при подготовката на докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, така беше и за последния доклад през февруари, припомни говорителят. "Вероятно помните какво беше записано в него по този въпрос: че по много от случаите на ОЛАФ, които са били внесени в съда през 2011 г., наказателната отговорност е била заменена с административна. Това е едното нещо, което беше подчертано. Другото – че един важен случай на злоупотреби още се бави в Апелативния съд. Това са двата основни извода, които ние в ОЛАФ изцяло споделяме", изтъкна той.

Волт каза също, че ЕК изготвя свой доклад за нередностите и подозренията за измами, докладвани на нея или на ОЛАФ от страните-членки. Този доклад ще излезе след две седмици.

"Ако се съди по подадените досега данни от страните и от предишните подобни доклади, най-много от нередностите и потенциалните злоупотреби засягат структурните фондове. Те са много голяма част от европейските разходи и това донякъде обяснява нещата", отбеляза той.

Ако при всички европейски разходи като цяло по-малко от 1% са засегнати от измами и злоупотреби, при структурните фондове този процент е по-висок, припомни говорителят.

"Ние си го обясняваме и с тяхната комплексност - те се управляват от самите страни-членки, много често – и от регионалните власти, така че нивата на управление и контрол са повече, освен това и проектите са много. В същото време, голяма част от парите за кохезионна политика са насочени предимно към региони с икономически проблеми. А в такива региони понякога има и социални проблеми, и не на последно място - проблеми с администрацията", заключи Волт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase