Аню Ангелов Снимка: БТА
fallback

Робот ще се включи в издирването на тримата изчезнали при взрива край пътен възел „Петолъчката”, което продължава и в момента. Това каза в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов. Той запозна депутатите с действията на министерството по случая с взривовете в складовете за боеприпаси край Ямбол.

„Очакваме да ги намерим тримата, ако Бог е с нас, ще ги намерим живи“, посочи Ангелов.

„След 24 часа от последния взрив ще влязат експерти, за да видят какво е състоянието там. Ще започнем с мобилни групи и търсене на боеприпаси извън района на складовата база“, допълни министърът.

„В подобни места не трябва да се влиза с устройство, което излъчва импулси и може да предизвика взрив, като GSM”, каза Ангелов, който по-рано в Министерския съвет съобщи, че в района на взривовете е намерен мобилен телефон. 

„Явно е, че са нарушени процедурите при манипулациите със снаряда, в резултат на което е възникнал взривът. Там са били складирани и други боеприпаси, което е крещящо нарушение”, посочи Ангелов.

Според него законът за боеприпасите и взривните вещества е добър като цяло, но трябва да се изпълнява стриктно. Необходимо е да направим така, че периодично да се влиза в частните фирми и да се проверява как спазват изискванията, които сами са създали като вътрешни правила, подчерта той.  

Той съобщи, че експерти на МО са влизали на два пъти на територията на складовете, за да намерят изчезналите хора. В момента се извършва контролирано  взривяване на боеприпаси, които са паднали на пътя от "Петолъчката" за Бургас, за да се пусне движението по прекия път.

Oще по темата

Има много свидетели на взрива, които са в състояние да дадат показания, така че повечето неща ще бъдат ясни след няколко дни, след като приключи първият етап на следствието, коментира още Аню Ангелов. Той добави, че работата на съдебната власт е да  оповести резултатите. На място е окръжният прокурор, разпитват се всички оцелели, а те са общо 18 от 21, посочи военният министър. Имало свидетел, който е бил само на 20 метра от  съответния цех. 

Друго нарушение, според министъра, е, че вътре в помещението са били само трима, въпреки че трябва да работят петима. Другите двама са били на терасата, те именно и са отнесени от взривната вълна. Всичко това говори определено за неизпълнение на технологичния процес, за който са инструктирани, ако са инструктирани, заключи Аню Ангелов.

Военният министър изтъкна, че при взривовете военни са спасявали пострадали с риск за живота си. „Когато говорите, че армията е неспособна, със събути гащи, това е обидно за вас самите, за Българската армия, за нейните военнослужещи“, обърна се той към депутата от „Атака“ Венцислав Лаков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Orlin

преди 12 години

Знаете ли нещо за принципа на работа на термалните камери? Моля не се изказвайте неподготвени!

71

???

преди 12 години

Тази шушумига да пуска техниката да търси хората,а не някакъв полковник да обяснява пред камерите и джиповете колко са ефикасни!!!

70

Характеристика

преди 12 години

Некадърници.

fallback