Плевнелиев отчете 100 дни като президент. Снимка: БТА
fallback

Който не работи, не прави грешки, обяви президентът Росен Плевнелиев в равносметката си за първите си 100 дни на "Дондуков" 2.

Държавният глава определи като един от основните си приоритети изграждането на единна външна политика на страната.

По думите на Плевнелиев тя не трябва да се провежда формално, защото тогава и на страната ни ще се гледа формално.

Президентът допълни още, че не се притеснява да греши, а се притеснява да не върши формално работата си.

Плевнелиев направи отчет, че за стоте си дни на "Дондуков" 2 е провел повече от 60 срещи с представители на над 20 държави.

"Трябва да бъдем естествени и комуникативни", обобщи държавният глава и определи като изключително ползотворна срещата си с чешкия си колега Вацлав Клаус.

Въпросната визита на чешката делегация у нас се превърна в нарицателно за гаф - тогава президентът първо обяви делегацията за полска, а после я обяви за чехословашка, като възроди вече несъществуващата соцдържава.

До правилният отговор – Чехия, достигна чак на третия опит.

Днес Плевнелиев обясни откъде дошъл лапсусът. Преди пленарните разговори между двете делегации Клаус и Плевнелиев си говорели на "перфектен немски" и обсъждали шофьорския опит на чешкия президент с шкодите, произведени в Чехословакия.

Секунди по-късно, при влизане в залата за официалните разговори, Плевнелиев просто се объркал.

"Въпреки грешката дни по-късно подписахме много успешна културна спогодба", обобщи резултата държавният ни глава.

По думите на Плевнелиев България трябва да бъде активна във външната си политика, а политиците не бива да си пишат заучени изречения, които после преводачите да превеждат.

Държавният глава повтори, че основен приоритет на президентството тази година ще бъде разработването на стратегията за развитие "България 2020".

По неговите думи тази стратегия ще се реализира от около 4 правителства и президентът трябва да следи за приемствеността.

Росен Плевнелиев определи като много важна стъпка за страната ни и създаването на електронно правителство. Той обясни, че не трябва да се работи на парче, а да се действа като при магистралите – да се отчита работа не на всеки километър, но квартал по квартал.

Държавният глава предложи да бъде направена специална агенция, която да отговаря за проекта.

По думите му електронното правителство ще намали корупцията и ще е доказателство за гражданите, че се работи за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

177

до200

преди 12 години

Верно че не карал партийна школа ама е карал комсомолска такава.Не може така.щатен сътрудник на окръжният комитет на ДКМС Благоевград да прави такива гафове.Язък за кадрите.

176

201

преди 12 години

абе президентството не е подготвителна паралелкавсеки може да прави гафове, естествено, но ако можеше да мисли преди да говори, можеше да греши по-малко, а това с мисленето по-трудно се научава, на тая възраст. останалото е проста дресировка

175

Gen

преди 12 години

Какво ще се научи тоя сервитьор от Балкантурист с тъповидната усмивка бе? То сега започваме с изцепките...

fallback