Белотът направил белята с местенето на агенциите. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Убедени сме, че идеята за преместване на част от администрацията се е появила при среднощна игра на карти, за което подозираме четирима души от правителството. Тя е меко казано нелепа, несериозна и неадекватна идея", категоричен бе лидерът на СДС Мартин Димитров.

В декларация сините посъветваха депутатите от мнозинството да не се съгласят с премиера по темата с местенето на агенции от София в провинцията. Тема, която от седмица набира все по-голяма популярност сред министрите от кабинета, но и среща все по-силен отпор сред работещите в тях.

Още по темата
Така например стана ясно, че земеделският министър подкрепя прехвърлянето на две свои агенции с общо 150 служители в страната - Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да е със седалище във Варна, а Изпълнителната агенция по лозата и виното да се ситуира в Плевен.

Финансовият министър Симеон Дянков преброи, че агенциите, които ще напуснат столицата, са около 20. Първата от тях ще е тази по туризма, тя отива скоро в Пловдив. Останалите ще се местят до лятото на 2013 г.

"Откажете се от тези идеи, преди да стане много по-лошо и преди гражданите повече от шест месеца да не могат да намерят къде да бъдат обслужени", обърна се към ГЕРБ днес Димитров.

Синият лидер призова управляващите към мъжество и по изключение да кажат, че тази идея на този етап няма да се реализира.

"Защото, ако замълчите - което е най-лесното в политиката, събирането на данъци ще стане мисия невъзможна", посочи той.

От Синята коалиция са убедени, че ако местоположението на данъчната администрация бъде променено сега, ще настъпи хаос.

"Към вас, г-н Дянков – ако смените местоположението на данъчната администрация, тя шест месеца няма да бъде оперативна. В момента събираме данъците, има огромен риск от нарастване на дефицита и в тази сложна ситуация данъчните няма да бъдат в София, а ще ги пратим някъде другаде заедно с митниците", коментира Мартин Димитров.

"Вместо административна реформа, което означава подобряване на капацитета, какво ни казва правителството - ако една агенция не си е вършила работата в София, след като я преместим в Русе, Пловдив, Кърджали - ще работи по-добре. Това е по детски наивно", посочи лидерът на СДС.

Според него подобни мерки създават медиен интерес и Бойко Борисов ще обяснява поне две седмици как това ще стане и ще има едва ли не наддаване къде да отиде новата данъчна администрация.

Подобна стъпка обаче, по думите на Мартин Димитров, няма място в сложната икономическа ситуация, в която се намира България.

"По-добре тя да бъде изоставена навреме, защото този път няма как да са последните 20 години, няма как да е хан Аспарух, няма как всички оправдания, които чуваме, да важат и този път. Този път не правете голяма грешка", призова той управляващите.

Лидерът на СДС припомни как на два пъти премиерът Бойко Борисов е обещавал да бъде въведено електронно правителство – което означава от компютъра вкъщи, от разстояние да можеш да получаваш административни услуги.

Но и припомни, че е имало две дати - до април и по-късно до август 2012 година.

"Те няма да бъдат спазени", убеден е съпредседателят на Синята коалиция, защото и премиерът, и министрите говорели единствено и само за магистрали.

"Електронното правителство изпадна зад борда", заключи Мартин Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase