Борисов откри реконструирания Римски стадион в Пловдив. Снимка: Булфото

Секторът "Туризъм" от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма със заместник-министър Иво Маринов се мести в Пловдив, съобщи премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Пловдив.

Ведомството ще заеме сградата на ул. "Железарска" 1, която вече е ремонтирана и подготвена за настаняване на администрацията.

Това е първата стъпка от планираната децентрализация на държавното управление. От Велико Търново например се планира да се управлява Националната агенция по приходите, а Агенцията по рибарството да бъде преместена във Варна.

Борисов пристигна в Пловдив заедно с министрите Симеон Дянков, Томислав Дончев и Свилен Нейков за официалното откриване на реконструирания Римски стадион. След като го разгледа, премиерът изненадващо се отправи към сградата, в която мести заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

„На него не му харесва много, но ще му хареса”, обяви премиерът Борисов пред журналисти.

Той е разочарован от вида на олющените и стари сгради в центъра на Пловдив.

Министър-председателят пожела на пловдивчани да направят всичко  възможно и намиращите се около Римския стадион сгради да бъдат обновени. Жалко е, че има сгради в окаяно състояние и други, чиито фасади са безвъзвратно унищожени, каза Борисов. Към министъра на икономиката Делян Добрев премиерът се обърна с думите: "Всичко това трябва да се промени, иначе ще сменяме."

Проектът за реконструкция на Римския стадион бе осъществен с финансовата подкрепа на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Общата отпусната сума е в размер на 900 хил. евро. От планираните средства са спестени почти 100 000 евро, част от които ще бъдат
пренасочени за проект в село Гела.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase