Премиерът Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА
fallback

Премиерът Бойко Борисов е информирал дипломати за приемането на Закона за конфискацията късно снощи от НС.

„Посланиците трябва да бъдат информирани за това, че първата стъпка е направена, законът е приет и следва работата по организиране на самата комисия, нейното избиране от Народното събрание и законът почва да работи“, съобщи министърът на правосъдието Диана Ковачева след срещата.

Тя обясни, че законът ще започне да работи 6 месеца след обнародването му, защото е необходимо да се извърши процедурата по избор на самата комисия, и трябвало да се довършат висящите производства, които иначе ще бъдат прекратени.

Oще по темата

Ковачева отбеляза, че прагът от 250 000 лв., над който ще трябва да се доказва имуществото, е разумен праг, който гарантира, че законът няма да бъде насочен срещу обикновените хора, а срещу извършители на тежки престъпления или сериозни административни нарушения, които генерират облаги.

Правосъдният министър посочи, че в други държави, където има подобен закон като Великобритания и Ирландия, прагът е много по-нисък – 13 000 евро.

Тя очаква приемането на Закона за конфискацията да се отрази в предстоящия доклад на ЕК. „Това беше един от ангажиментите, които България е поела, и сега законът е приет”, допълни Ковачева.

Посланикът на Дания у нас Коре Ерхард Янсон заяви, че приемането на този закон е нещо много добро за България и за Европа.

По думите му страната ни има нужда от такъв закон. „Не бих могъл да обсъждам подробностите на закона, хората трябва да го изучат, държавите членки на ЕС и Европейската комисия също“, Янсон.

Министър Ковачева отбеляза, че това е смела и добра практика, която може да бъде представена успешно и в други държави, и да бъде използван моделът на България. Тя уточни, че България от своя страна следва модела на други европейски държави и на САЩ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

макето

преди 12 години

някой хора дали са си мерили температурата

85

роднини

преди 12 години

Границата от 250000 лв, се отнася сумарно за всички роднини до второ коляно, включително по сватовска линия.

84

ирландски глад

преди 12 години

Първата стъпка е приемането на закон, който забранява на местното население да притежава или неама земя.Глада и мизерията са само следствие.Имперската политика в действие.

fallback