Ковачева плътно стои в парламента. Снимка: Булфото
fallback

И европосланиците у нас инспектираха работата на депутатите по Закона за конфискация на имуществото.

Дипломатите дойдоха в парламента за разговор с правосъдния министър Диана Ковачева, която от няколко дни плътно следи в залата приемането на текстовете от закона.

След разговора си с тях Ковачева обясни, че интересът от страна на посланиците към закона е доста голям.

„От тяхна страна получихме уверение за това, че подкрепят България в приемането на един такъв доста комплексен и труден закон. Интересът е най-вече към текстове, които са най-много дебатирани – за административните нарушения, за сигналите от страна на гражданите”, коментира министърът.

„Тяхната позиция е, че те изцяло подкрепят концепцията за отнемане на имущество без влязла в сила присъда”, допълни още тя.

Oще по темата

Управляващите бързат с приемането на закона преди понеделник, когато у нас трябва да пристигне експертна мисия на Европейската комисия за юлския доклад за развитието на България. В неофициални коментари депутатите твърдят, че премиерът Бойко Борисов е поискал от тях до понеделник да са изгласували закона.

Правосъдният министър Ковачева потвърди, че приемането на закона е едно от изискванията на ЕК.

„Много важна е подкрепата на посланиците, информацията, която те връщат в своите собствени държави, от там зависи и подкрепата към България. Знаете, че държави като Германия и Холандия имат доста ясни позиции по отношение на България и неколкократно, даже многократно настояват в България да бъде приет такъв закон”, завърши Диана Ковачева.

Иначе и днес в парламента продължават дебатите и гласуванията по закона за конфискацията. Депутатите го докараха до средата – приеха член 57 от общо 113.

В него е записано, че проверяваното по закона лице ще представя пред съда писмена декларация за имотите и вещите си в 14-дневен срок.

Тя ще трябва да бъде представена, след като му се наложи запор. В декларацията той ще дава данни за това какви имоти, вещи, участия във фирми има, както и какви вземания има.

В документа трябва да впише и членовете на семейството си, банкови сметки в чужбина, източните си на доходи и основания за придобиване на имущество и за издръжка, какви сделки е направил, както и задълженията си.

Парламентът реши още, че запор може да се наложи и върху всички видове вещи, вложени в трезори или касети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Анонимен

преди 11 години

И сега има закон,има комисия,но няма резултат.Гласуваха закона за да замажат очите на еврокомисарите.До изборите няма да пипнат никой,щото тия дето имат над 250 бона поръчват музиката.И след изборите няма да ги пипнат по същата причина.

82

в десетката

преди 11 години

Браво!Вече на цял свят му писна от безобразията на кастата, която ни управлява през десетилетията на т.нар. преход!

81

Мери

преди 11 години

Какъв съд и кави присъди от нашата Темида?! Вижте кои съдии съдят в НО на СГС, САС и във ВАС и си правете сметка как ще отсъждат и колко време ще точат делата! А сега ,лелее, същите тези съдии кръв пикаят: отрязаха ги от най-сериозните източници на доходи : ексминистри, техните бизнесмени с подмокрена репутация, дУпетати, политици, техни колеги висши съдии и др. от този род! Е, това Темида не може да го приеме и тези с черните и червените сутани жужат като оси над разрушено гнездо! Ама да се опънат на Уорлик, на посланиицте на ВБр, Франция, Германия, Финландия, Холандия все едно,че ритат стола под себе си! Затова вестниците са пълни с поръчкови статии срещу Закона за конфискацията и се пишат врели-некипели за подводните камъни на този закон. А истината е,че от ЕС ни напънаха в буквалния смисъл: щом вашата съдебна власт си остава старото котило, мачкайте новобогаташите от горепосочените категории чрез граждански съд! Та дори несъгласните стигнаха и до престарелия бивш конституционен съдия да си казва мнението. Ама човекът отдавна е за памперси, не за изказвания! Иначе Груев мълчи, Мингова, Гошо Колев и Б.Велчев мълчат, че и хлевоустите М.Тодорова и Н.Куцкова си траят! Г-жо Тодорова, защо не вземете да дадете на съд за клевета посл.Уорлик? Лелее, после тюлените и в Пакистан ще ви намерят!

fallback