Анастас Анастасов. Снимка: Булфото

Заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов обиди, след което се извини на независимия депутат Георги Терзийски по време на дебатите по Закона за конфискация на незаконно придобитото имущество.

Народните представители пак ще работят през нощта, за да приемат цели 113 члена на закона, като вече отметнаха член 29.

Управляващите бързат да приемат закона, тъй като са поели ангажимент към Брюксел, а Борисов вече заложи оставката си, ако народните представители не го приемат в срок.

НС вече прие, че органите на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще събират сведения за пазарната стойност на имуществото към момента на придобиване.

Законопроектът предвижда органите на комисията да събират сведения за сделките с имуществото на проверявания и на членовете на семейството му, за обезпеченията и тежестите, наложени върху имуществото, както и задълженията, които са поети.

Именно тези текстове скараха Анастасов с Терзийски.

„Строителна, производствена, транспортна техника след определена амортизация се продава или по остатъчна стойност, или по преценка на самия собственик. Как ще бъде оценена от комисията степента на нейната амортизация, когато техниката вече не съществува“, попита недоволен Терзийски.

Председателстващият пленарното заседание Анастас Анастасов прекъсна репликата и отне думата на Георги Терзийски, тъй като не се изказвал по същество.

Още по темата

Зам.-председателят на НС обясни, че съгласно закона, който действа вече седем години, по същия начин се изчислява имуществото и неговата стойност.

"Четете и говорете. Вие сте юрист и се подигравате в момента с българския парламент. Скъсайте си дипломата и я хвърлете някъде", каза Анастасов от трибуната и след това даде 30-минутна почивка.

След като заседанието беше възобновено, Георги Терзийски поиска публично извинение от Анастас Анастасов.

„Дължа извинение на българските граждани, защото си изпуснах нервите“, заяви в отговор Анастасов.

По думите му забележката към Терзийски била принципна. „Когато нямаш юридически аргументи, не е необходимо да повтаряш в продължение на часове едно и също“, посочи той.

Опозицията продължи с острите си атаки към предлагания от управляващите законопроект. Червената Мая Манолова отново посочи, че обикновените граждани ще пострадат от тези текстове. Тя даде пример с покупко-продажбата на наследствена къща, която може да е оформена по данъчна оценка, но комисията ще оценява имота по пазарната му стойност.

"Този текст е един от най-мракобесническите в законопроекта. Наследниците трябва да доказват, че са имали пазарната стойност на имота, и ако не могат да го докажат, стават клиенти на комисията, подкрепи я и Христо Бисеров от ДПС.

В крайна сметка за три часа дебати депутатите приеха общо два члена от закона – 28 и 29.

Според чл. 29 комисията, прокуратурата, МВР, органите на ДАНС, данъчните и митниците "съобразно предоставената им компетентност извършват проверка за източниците за придобиване на имущество".

Според опозицията така вече всички тези звена се включват като репресивен апарат, който да извършва самостоятелни проверка по този закон.

Коментари Напиши коментар

37

БоСимеонов

преди 11 години

Така ще се сплашват неудобните за ГЕРБ хора.

36

Бучко

преди 11 години

Не се притеснявайте - в ничий дом няма да влязат! Уверявам ви! Затова границата е толкова ниска - за да се размие всичко! Къде ще намерят съдия и прокурор с разлика между получено и закупено за по-малко пари! Нали 250 хил. лв. за 15 год. са по около 1500 лв над заплатата месечно - кой юрист е получавал по-малко! Кой прокурор, кой член на парламента! Нали всички министри и премиери и кметове директно отиват в затвора! Не вярвайте! Това се прави така за да не сработи!

35

Каубой= Краварче

преди 11 години

Много угоено това добиче на снимката.