Ще се върви към ежемесечно отчитане. Снимка: архив Булфото

Зам.-министърът на икономиката Валентин Николов обяви, че подкрепя идеята за забрана за отказ от услугите на "Топлофикация".

По думите му собствениците на апартаменти с централно отопление не би следвало да се топлят на електричество или пък на въглища.

Още по темата

Той обоснова мнението си с това, че в много европейски страни било така.

По думите на зам.-министъра обаче тази мярка за момента не се обсъждала, защото и сега в закона имало такива текстове.

Николов обясни, че паричният поток към топлофикациите е доста зле. Той каза, че "Топлофикация" - София в момента има добри програми, а турбината, която ще повиши енергийната ефективност на дружеството, ще бъде готова до края на 2013 година.

Валентин Николов участва днес в кръгла маса "Топлофикацията в България: в търсене на успешните модели за устойчиво развитие".

Във форума се включиха още лидерът на СДС Мартин Димитров, който е и председател на парламентарната икономическа комисия, както и представители на ДКЕВР, на топлофикационните и електроразпределителните дружества.

Николов обясни още, че се върви към решение за ежемесечно отчитане на парното.

По думите на зам.-министъра това ще повиши доверието в топлофикационните дружества, защото в момента годишните изравнителни сметки изненадват неприятно част от потребителите.

Той изтъкна, че има потребители в Пловдив, Варна, дори в София, които ползват уреди, позволяващи ежемесечно отчитане на топлоенергията, но не навсякъде е така.

Икономическата комисия в парламента би трябвало до две седмици да разгледа на второ четене промените в Закона  за енергетиката.

Зам.-министърът смята, че въвеждането на ежемесечно отчитане ще намали сметките за парно на потребителите, защото ще повиши доверието в топлофикациите и ще намали отказите от централно отопление.

По думите на Николов вече се върви към либерализация на енергийния пазар.

От своя страна Мартин Димитров изрази опасение, че след либерализацията на пазара на енергетиката може да се допусне значителен скок в цените.

Той даде препоръка за по-голяма прозрачност на сметките за парно отопление заради множеството писма на потребители до парламентарната комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase