Протест на работниците от ОЦК-Кърджали. Снимка: БТА

Сделката за "Горубсо-Мадан" е финализирана и дружеството вече има нов собственик, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по TV7.

Младенов съобщи, че другата седмица инспекцията по труда ще съдейства напълно на новия собственик за незабавното закупуване на необходимите лични предпазни средства и да се проверят двата рудника, защото не са работили повече от месец.

Още по темата

Преди две седмици собственикът на „Минстрой холдинг" и бивш вицепрезидент на Мултигруп Николай Вълканов получи концесията върху мини „Горубсо-Мадан”.

Колкото до другия комбинат на Валентин Захариев - ОЦК-Кърджали, където сагата продължава и работниците протестират повече от месец, Младенов обясни, че е подаден сигнал до прокуратурата, а министерството е отпуснало минималната помощ от 325 лева за всеки от служителите, за да могат те да покрият текущите си разходи.

"Най-важното е да се платят заплатите на хората и да се намери нов собственик", обясни социалният министър.

Проблемите в „Горубсо-Мадан“ започнаха, след като миньорите от предприятието  започнаха протести за неизплатени заплати.

Малко след тях, на 1 март, протести започнаха и работниците в ОЦК АД-Кърджали. Те също се оплакаха, че не са получавали трудовите си възнаграждения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase