Симеон Дянков. Снимка: Bulphoto

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, че до Великден работниците от ОЦК АД Кърджали би трябвало да си получат заплатите, съобщи БТА.

Това трябва да стане, след като днес са били подписани и последните документи по сделката с продажбата на "Горубсо-Мадан".

Дянков пристигна в Кърджали, за да се срещне с работниците от металургичното предприятие и да ги информира за хода на преговорите между банките-кредитори и потенциалните инвеститори.

Единствената гаранция, че с парите от "Горубсо-Мадан" ще бъдат погасени задълженията към работниците от ОЦК, са изявленията на собственика Валентин Захариев, че това ще се случи, както и високият обществен интерес, посочи вицепремиерът. Би било висша форма на арогантност и дебелоочие, ако след като е обещал, не спази обещанието си, допълни той.

Дянков посочи, че лошото състояние на ОЦК не е следствие от финансовата криза, защото в момента двата най-печеливши бранша в света са металургията и фармацевтиката.

По думите му банките-кредитори са склонни да опростят част от дълговете на завода, разбирайки че в противен случай нов собственик трудно би се наел да инвестира и те могат да не възвърнат парите си.

Насвой ред БНР съобщи, че по думите на лидера на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Пенчо Токмакчиев сделката за Горубсо-Мадан е била финализирана.

Новият концесионер Николай Вълканов също е потвърдил, че юридическите формалности по сделката са изпълнени. Остава да се прехвърли собствеността, но това ще стане във вторник, тъй като австрийската банка, където са авоарите на Валентин Захариев, не работи днес поради Великденските празници.

До средата на идната седмица се очаква да се джиросат акциите, като държавата става собственик на 20%, а 80 на сто са на Върба-Батанци, фирмата на Вълканов,е казал Токмакчиев.

Още по темата
"Всички подписи са сложени, всички неща са уточнени, приети от едната и от другата страна. Трябва само да се прехвърли собствеността през австрийската банка. Това ще стане във вторник. Работниците ще влязат в мините по всяка вероятност в сряда", е посочил той.

Повечето от предписанията на Инспекцията по труда са изпълнени и се очаква през другата седмица да бъдат отворени рудниците, е добавил лидерът на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ .

"Закупени са каски нови, лампи миньорски лични, самоспасители, работни дрехи, облекла и обувки миньорски. Ще се направи само един оглед в мината, за да се проверят как са работните места, забоите как са. Във вторник ще влезнат, като се прехвърли собствеността и областната Инспекция по труда, за да разпечата рудниците и да ги пусне в работа", е обяснил Токмакчиев.

Престоят на работниците от Горубсо-Мадан трябва да се заплати, тъй като миньорите не са работели по независещи от тях причини, категоричен е той. "По причина на работодателя съгласно Кодекса на труда работниците трябва да си получат основните надници", е обяснил Токмакчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase