Снимка: архив, Булфото

Без пробация или споразумение за причинена смърт при пътно-транспортно произшествие. Това изменение в Наказателния кодекс подготвят депутати от мнозинството.

Предизвикалите смърт при катастрофи ще получават ефективна присъда от 3 до 10 години, обясни заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов. Завишава се наказателната отговорност, когато шофьорът е бил без книжка или когато произшествието е станало на пешеходна пътека.

Така парламентът изпълнява обещанието, което даде на родителите, чиито деца са загинали при пътно-транспортни произшествия.

Споразумението не дава ясна и обоснована причина защо съдът приема предложението на прокуратурата, в което се налага определен вид наказание в определен размер, каза Анастасов.

Не е обяснимо какви са мотивите за споразумение с условно наказание или пробация при катастрофа, станала в населено място, където е разрешена максимална скорост 50 км/ч на сигнализирана пешеходна пътека, а водачът е управлявал със 115 км/ч, допълни той.

Още по темата

За огромно съжаление за периода 2005 до 2008 г. загиналите по вина на водачи, които са неправоспособни са се увеличили от 75 на 124 души. Ранените са се увеличили от 917 на 1022. През 2009 г. са загинали 92 души и са ранени 814, посочи Анастасов.

Загиналите от престъпления по вина на неправоспособни водачи са с 2,4 пъти повече от тези, употребили алкохол. За това тази добавка, която правим, ще допринесе за евентуалната превенция, уточни депутатът.

Едва през 2009 г. в МВР е започвала да се води статистика за това колко от тях са загинали на сигнализирана пешеходна пътека. За 2009 г. блъснатите пешеходци са 2024 души, убити са 175.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase