Родители на деца, убити при катастрофи, изпращат писмо на Барозу. Снимка: БТА

Родители на деца, убити при катастрофи, пращат писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, генералния секретар на ЕК Катрин Дей, председателя на ЕП Мартин Шулц и посланиците на страните от ЕС.

На пресконференция в БТА родителите, подкрепени от депутата Калина Крумова, заявиха, че търсят диалог със съда, но досега не са успели да осъществят среща с председателя на ВКС Лазар Груев.

Крумова заяви, че съвсем скоро за обсъждане в НС влизат поправките в НК, които да направят наказанията срещу шофьори, убили на пътя, по-тежки. Парламентът не е достатъчно силен, за да постановяват силни присъди. Съвестта на съдиите е разтегливо понятие, заяви Крумова.

Делото за смъртта на Лора, блъсната на пешеходна пътека във Варна, е насрочено пред ВКС за 17 април по искане за възобновяване. Подсъдимият Диян Станчев сключи споразумение с прокуратурата и получи двегодишна условна присъда.

В писмото си родителите заявяват, че България е на първо място в Европа по убити пешеходци, особено деца. А с коментара си , че "деца си умират по най-различни причини" заместник главният прокурор Валери Първанов е обрисувал тежката морална и институционална криза, в която се намира правосъдната ни система.

Според родителите от страна на съдебната власт няма чуваемост и диалог, а цялото общество усеща дефицит на справедливост.

Родителите призовават получателите на писмото да не спират с негативните доклади към съдебната система и да не приемат страната ни в Шенген отново заради съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase