Пламен Цеков е предложението на ГЕРБ за шеф на НЗОК. Снимка: parlament.bg
fallback

Депутатът Пламен Цеков е предложението на Парламентарната група на ГЕРБ за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Цеков е народен представител от управляващата партия от Монтана, като е член на комисията по здравеопазване. В периода 29 юли 2009 – 14 юли 2010 той бе и заместник-председател на здравната комисия в парламента.

Цеков обаче бе отстранен от поста си, след като името му бе замесено в скандалната поправка в Закона за контрол на прекурсорите и контрол на наркотичните вещества, публикувана в Държавен вестник. 

В края на март 2010 година от секретариата на президентството поискаха обяснение от председателя на НС Цецка Цачева за това как текст от Закона за наркотичните вещества е обнародван без да е подписан от държавния глава.

Въпросната поправка облекчаваше режима за реклама с изображения, които приличат на наркотици.

Тогава президентът попита и дали промяната в текстовете е "от технически характер, или отразява определени бизнес интереси".

Oще по темата

Впоследствие председателят на НС Цецка Цачева обясни, че обнародваните в Държавен вестник текстове са в нарушение на Закона за нормативните актове, а подобна практика е имало и в предишните години. По случая бе създадена и временна анкетна комисия.

В крайна сметка замесените в скандала депутати от ГЕРБ Светлин Танчев и Пламен Цеков бяха освободени от заеманите от тях ръководни постове в парламентарните комисии.

"Постът директор на НЗОК е не толкова горещ, колкото – отговорен“, бяха първите думи на предложения за неин нов шеф Пламен Цеков и допълни, че действията на касата трябва да бъдат както прозрачни, така и разбираеми.

"Аз виждам ролята на шефа на Касата като диригент, който трябва да дирижира един оркестър. Ако успеем добре да сработим участниците в този оркестър, ще се получи една добра симфония. Ако не успеем, ме чака съдбата на предишните девет управители", допълни Цеков.

Повече от месец НЗОК е без директор, след като на 22 февруари 2012 г. парламентът прие оставката на д-р Нели Нешева заради скандалите с бонусите в касата.

Скандалът избухна след като сини депутати изнесоха данни как служителите на касата си поделили за миналата година бонуси за 2 млн. лева.

В средата на февруари депутатът Димо Гяуров пресметна, че бившата вече шефка на НЗОК е прибрала 30 бона, а заместничката й Мариана Василева - 22 хиляди лева.

По-късно на специална пресконференция Нешева отхвърли твърденията на Гяуров, но обяви че все пак е получила бонус от едва 12 156 лв. След всичко това премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Нешева, която беше подадена.

След оставката на Нешева временно овакантения пост зае подуправителката на НЗОК Мариана Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Анонимен

преди 12 години

Факт е ,че той в Лом от нищо направи нещо-добре работеща болница,която привлече специалисти и от други населени места.Колко ли са хората като него?Явно не са много.Затова да ги уважаваме!

73

аз

преди 12 години

този тип е като брат близнак на ломския кмет -пияница и некадърник.С една дума гербер.

72

Наркоман

преди 12 години

Ураааааааааа,ще легализират леката дрога.

fallback