Бойко Борисов обяви, че ще приеме оставката на Иван Драшков. Снимка: БТА
fallback

Премиерът Бойко Борисов ще приеме още една оставка – тази на заместник-председателя на ДАНС Иван Драшков. Новината съобщи самият Борисов пред БНТ, но не пожела да уточни защо той подава оставка.

Иван Драшков е заместник-председател на ДАНС от декември 2009 година, когато зае поста за втори път.

В началото на януари 2008 г. правителството на тройната коалиция го предложи за заместник-председател на Държавната агенция "Национална сигурност" за срок от 5 години.

Малко по-късно обаче – през октомври същата година, Драшков бе уволнен от правителството, без да бъдат посочени мотиви. В крайна сметка на 16 октомври 2009 година Върховният административен съд отмени решението на Министерския съвет, с което Иван Драшков бе освободен от поста. Така от декември 2009 г. той отново бе назначен на поста. 

Oще по темата

Бойко Борисов посочи още, че е поискал специален доклад за дейността на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР.

"Ако са си написали бонуси и хонорари, ще ги върнат. Не съм пъдарин, ще видя какво са отчели като работа, ще постъпя като всички останали“, закани се премиерът в коментар на информацията, че в БОРКОР са раздадени над 100 000 лева бонуси.

Министър-председателят за пореден път поиска Ахмед Доган и министрите от кабинета "Станишев“ да върнат своите бонуси.

"Народът да си ги иска, това са народни пари. Ние как ги върнахме – унизително, неунизително, това е. Да връщат парите. Как може - зам.-министър, половин милион взел. Те са произвеждали административни милионери. Да върнат парите. Нищо друго не ги оправдава“, продължи да анализира Борисов.
 
Той взе отношение и по повод разразилия се в последните дни лобистки скандал "Хохегер".

"Аз не искам да се занимавам с на Станишев жена му или спътницата в живота. Искам Сметната палата и Прокуратурата да разследват това“, заяви Борисов и отрече скандалът да засяга и ГЕРБ.

"Ако има анкетна комисия - да извикат и тези хора, които свързвате с ГЕРБ, и да ги попитате. Някакви хорица са работили като технически лица там“, допълни Борисов по повод замесването в скандала на експерта на ГЕРБ Росица Велкова и бившия съветник на Симеон Дянков - Ивайло Георгиев.

"Големият въпрос е защо колегата Станишев е приел тази компания, има ли конкурси, няма ли конкурси. Спрели са им всички еврофондове - имагинерна величина е - с колко ни е лъснат имиджът - това няма как да го измерим. Не казвам, че не е правилно, ако ние разполагаме с подобни инструменти, не виждам нищо лошо. Но в случая - госпожата се държи много по-мъжки и се опитва да се отбранява, без да има никакъв смисъл. Тя вина няма. Виновен е, който е дал баницата - той трябва да се отбранява", продължи анализа си Борисов.

Министър-председателят коментира и ситуацията покрай строежа на АЕЦ "Белене“ и връзката на процеса с оставката на министър Трайков.

"Аз лично изпратих Дянков и Трайков в Москва, за да кажат на руснаците, че няма да строим "Белене", уточни Борисов и отчете ядосано, че в проекта са 1 милиард и 380 милиона "живи български левчета".

Въпреки това той уточни, че все още очаква финансовата обосновка на международния консултант HSBC Bank дали строежът на АЕЦ Белене е изгоден за България и тогава ще обяви със сигурност какви действия ще предприеме.

Борисов обаче добави, че ще поиска от президента Росен Плевнелиев референдум за АЕЦ "Белене" и за шистовия газ.

До 6 май държавата трябва да върне половин милиард заем, похарчен за Белене, констатира още лидерът на ГЕРБ.

По реда на горещите теми премиерът стигна и до темата за високите цени на храните и горивата, които стряскат българите.

"Всяка първа новина на телевизиите е - "скок на цените на яйцата". След като това е дневният проблем и хората днес го усещат, ние като министри сме длъжни да реагираме", подчерта Борисов и изказа своите наблюдения, че от няколко дни „са започнали със стотинка, две, три, да свалят цените“.

"При подготовката на следващия бюджет - или ще дадем повече пари, или - ще ги отрежем. Ако един собственик на кокошки, или на агнета, или на ниви, не получава дотация от държавата, може да определя цените такива, каквито иска. Но, когато от парите на българския данъкоплатец правителството, което в момента е на власт, е решило да даде и да дотира производството на жито, агнешко, риба, зеленчуци... Вместо - тези пари да ги дадем - преразпределим за образование или за спорт и култура“, закани се Борисов и продължи:

"Че един милиард в края на предишната година за един ден изплатихме на всички производители, дотации. Заслужават ли българите да им вдигнете хляба. Сега даваме 50 милиона лева на животновъдите - заслужават ли българите за Великден да им вдигнете цените на яйцата. Ако продължат тази спекула, догодина, като дойде новият бюджет и дойде земеделският министър и каже - искам да дотираме този и този сектор, ще кажа - не".

По отношение на цените на горивата премиерът уточни, че формирането на цената на горивата е свързано с международния пазар.

"Като се шуми за военни действия в Иран и региона, виждате цената на барела. Това прави такива като нашите приятели в Катар - много богати. Изкарват рекордни пари, за разлика от нас, които нямаме такива залежи. Или - както е с шистовия газ - дори не искаме да проучим - дали имаме такива залежи. В Катар сигурно има също екоорганизации, които казват, ами като дупчим за петрол, сигурно...", продължи с размишленията Борисов.

Той уточни че очаква най-късно в понеделник КЗК да пусне своя доклад за цената на горивата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

и аз

преди 12 години

жалко за Драшков - поне беше с класи над идващите след него военни бездарници в ДАНС, които сега са "силните на деня"

57

.

преди 12 години

Не знам защо всички ни занимават с тези яйца! Аман вече. Сметнете с колко стотинки ще ви удари по джоба тяхното повишение предвид месечната ви консумация, и с колко лева ви удрят цените на другите хранителни и нехранителни стоки!

56

Анонимен

преди 12 години

абе кво ни стана с обещаните родни магистрали ? нещо ги мълчи вожда напоследък

fallback