Борисов бори лично спекулата. Снимка: архив, Булфото
fallback

Премиерът Бойко Борисов тръгва в петък по магазините да провери лично какви са цените на яйцата.

Той ще бъде придружаван от вицепремиера Симеон Дянков. Ако яйцата не поевтинеят, той заплашва да спре всички помощи за сектора. Това става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание.

На него премиерът нарежда до петък министрите Найденов, Трайков и Дянков да се срещнат с производителите и да му представят анализ на цените на яйцата, агнешкото и свинското месо.

Борисов разпорежда да им предадат, че ако от „благодарност“ вдигат цените преди празниците, той ще спре субсидиите за секторите. 

„Затова ще им предадете, че в петък с Дянков ще избера три-четири магазина – малък, среден и голям, ще мина да видя цените какви са на яйцата, и ако яйцата до тогава не са поевтинели, ви забранявам да ми внасяте каквито и да е постановления за пари, свързани с този сектор. Деня преди Великден пак ще отидем произволно в няколко магазина и месарници. Установя, ли че спекулативно измъчват хората, на практика да стават печалбари, нито едно постановление няма да пусна да мине по тази тема“, закани се премиерът.

Борисов „очаква реванш“ от тези производители, след като „им слагаме от парите на държавата“.

„Искам да знаят, че тези пари, които преразпределя, това формално е волята на правителството, но всъщност това е волята на хората данъкоплатци. Ние от събраните в бюджета, бюджетни пари, които бихме могли да ги дадем за пътища, бихме могли да ги дадем да направим нови затвори, ние ги даваме за селските стопани и ги даваме, за да не се вдигат цените, да можем да подпрем цените да бъдат по-достъпни за хората.

Християнското е да намалят цените за празниците, да ни върнат жеста и да кажат, ето това, че правителството гледа с добро око и инвестира в нас, за празника с една стотинка, с един лев ще намалим цените и народът да го усети“, допълва позицията си премиерът.

Oще по темата

„Затова казвам, че ще отидем в произволни магазини. Ще се качим на колата и като караме ще кажем: „Ето в този магазин спри“, ще вляза и ще видя каква е цената вътре в магазина“, добавя още Борисов.

И ако цените не били по-ниски, ще търсят откъде идвал "този луфт", защото пред него производителите обяснявали, че продават яйцата за двайсет и няколко стотинки.

Земеделският министър се съгласява с позицията на премиера. Според него по веригата производител – търговец понякога има звено спекуланти, които вдигат цената.

„Производителите дадоха пример, че ги дават на максималната цена, която се дава в момента от тях на около 20-25 стотинки. В същото време, за да отидат в магазините над 30 стотинки, означава, че надценката трябва да е над 50%, което не е нормално. Тъй като някои от големите вериги вече реагираха и продават на цена под 30 стотинки, това означава, че е имало наистина такъв голям марж“, обяснява земеделският министър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

210

666! СУПЕР...

преди 12 години

....БАРИСОФ ДОКТУР ЯИЦЕВЕД...!

209

до 258

преди 12 години

Каква Гърция, там минималната заплата е 752 евро *1.9558 = 1470.76 лева (миерстващите гърци) в България преуспяващите са на минимална заплата 270 лв което след удръжките идва 121 евро това май е някъде около 6.5 пъти надолу....и затова мизерниците гърци идват в пограничните села с бусова и всеки ден карат работници на полето и ги връщат като им се плаща на ръка веднага... абе нямам думи управници

208

men

преди 12 години

И кои от големите продават под 30 ст. в Кауфланд опаковка 10 бр е 4.30 лв или 43 ст на брой...

fallback