Първи оставки след предсрочните парламентарни избори. Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България" и заяви, че повече няма да бъде депутат. Ще има ли още такива реакции след вота?

"Тези избори ни показаха, че народът е тежко отвратен, че не желае да гласува и не иска да бъде част от сценария, който е написан, но за съжаление не разбира, че негласувайки, става част от този сценарий. Сценарият на сглобката първоначално беше да доотврати и тези, които бяха полуотвратени и да затвори избора в рамките на твърдите и екстремно твърдите избиратели на политическите партии", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

По нейни думи до този сценарий в момента се е стигнало заради "грешни избори", които сме направили още през 2020 година.

"Ние бяхме подложени на тежка манипулация, че едни хора са добри за управлението на държавата и след това тези хора трябваше сами да осъзнаем, че те не стават за нищо", заяви проф. Христова.

"Трябва да се отбележи, че подаването на оставка на Христо Иванов е достоен акт от негова страна, защото очевидно крахът на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" е поне осъзнат и от лидерите, а не както Кирил Петков написа един статус, в който казва, че няма да предаде надеждата, което е възможно най-жалкото поведение", каза политологът Слави Василев за Bulgaria ON AIR.

Голямата изненада на тези избори бе появата на партия "Величие" сред влизащите в парламента.

"Това показва, че българският избирател е безкрайно отвратен и то е съвсем нормално, защото не искат да виждат Борисов и Пеевски дружно да управляват с някаква гарнитура. Това отвращение е до такава степен силно, че много хора си мислят, че обществото се е отказало да гласува, но все пак има част от българите, които са намерили логика, въпреки че никой не ги показваше на картата, да отидат и да пуснат бюлетина за "Величие", поясни политологът.

Според двамата коментатори отговорността сега е в ръцете на ГЕРБ, но Борисов ще се затрудни с това дали да състави правителство или не.

"На Борисов ще му е много трудно - каквото и решение да вземе, то ще е трудно за него. Той няма верен ход. Той е първа политическа сила, отговорността е негова. Ако Борисов направи кабинет - лошо за него, а ако не направи кабинет - пак лошо за него", смята Василев.

"Няма верен ход, защото наистина правенето на правителство може да го докара до ъгъла и да го притисне в това той да променя това, което не иска да промени", уточни проф. Христова.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase