"Няма как с 30% участие на българите в изборите да е легитимна тази власт. 70% негласували - там е заровено кучето на тези постоянни избори, бъркотия и напрежение. Трябва анализ на тези 70%. Те говорят кой с кого щял да управлява - елементарна математика, от която няма никаква полза", заяви журналистът Петьо Блъсков коментира в "Денят ON AIR" изборните резултати от предсрочния парламентарен вот у нас.

Според него зад партия "Величие", която влиза в 50-ото НС, стои политически инженеринг.

"Това е нишата на тъжното шоу в нашата политика. Те не са виновни, други ги вкараха в парламента. Трябва да се анализира работата в социалните мрежи. Ако наесен Тръмп спечели изборите в САЩ, следващият българин, който ще води нашата дружина, се казва ген. Радев. Ние сме важна точка в геополитиката, трябва да се контролира тази страна", каза още Блъсков.

"И в Европа, и в България видяхме, че инфлуенсърите спечелиха тези избори. Системните играчи, които заложиха на нормална предизборна кампания, загубиха своето лустро и избиратели. Заложилите на атрактивна и екстремална кампания привлякоха най-много гласоподаватели. Партия МЕЧ от нулата изкара 3%, което е доста сериозен резултат. Партия "Величие" - последователите ѝ имат по 200-300 хил. гледания в социалните мрежи. Това, което минава през социалните мрежи, е основната част на тяхната кампания", коментира на свой ред бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че "Величие" не се позиционира по никакъв начин, а наративът се сменя въз основа на това какво искат да чуят хората.

Керемедчиев подчерта, че на България ѝ трябва стабилно правителство със стабилно мнозинство.

Керемедчиев е на мнение, че ако ГЕРБ преглътнат своето его и заложат на експортно правителство, може да получат по-голяма подкрепа, отколкото ако капсулират партийния избор.

"Няма лошо Борисов да направи кабинет с ДПС, въпросът е с каква програма ще управлява този кабинет. 90% от енергията в политиците е ангажирана с войната в Украйна. Те могат да тръгнат да правят нещо истинско и веднага ще тръгнат да ги обвиняват, много е тежка ситуацията. Трябва стоманена политическа воля. Кучето е заровено в ясна програма. Трябва да спрат малко с евроатлантизма и да говорят за българизма", коментира още Блъсков.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase