Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Мирослав Найденов в село Бисер. Снимка: Impact press group

Постоянното присъствие на министрите в бедстващите райони е причината за покачването на рейтинга на правителството, обясни политологът Огнян Минчев.

По думите му кабинетът е отиграл ситуацията много добре.

В понеделник НЦИОМ представи последното си изследване за рейтинга на политиците. На първо място е премиерът Бойко Борисов с 51% рейтинг.

Има покачване на доверието на почти всички министри от кабинета и най-вече на тези, които посетиха бедстващите от наводненията райони.

Според изследването ГЕРБ си остава първа политическа сила, а БСП са на второ място. Минчев допълни още, че високото доверие в правителството и конкретно в премиера може да се обясни с природния талант на Борисов да представя нещата по най-добрия начин.

От своя страна социологът Кольо Колев заяви, че се съмнява в данните на НЦИОМ и за него няма съмнение, че има ерозия на доверието в ГЕРБ.

Още по темата

"Аз имам данни за младежка безработица, виждам какво става с цените на горивата, наблюдавахме какво стана в Перник", заяви Колев пред Нова телевизия .

Той допълни, че не може скандалите с бившия шеф на “Напоителни системи“ Георги Харизанов и споровете около образователния му ценз да не са се отразили на доверието на правителството.

И Колев, и Минчев се обединиха около твърдението, че в момента доверието на правителството остава високо заради липсата на реална алтернатива – БСП остава с рейтинг около 17%.

По думите им все повече хора не искат да гласуват нито за управляващите, нито за друга съществуваща в момента партия.

По този начин се отваря ниша за нова формация, най-вече за политическа партия около Меглена Кунева, която се радва на личен рейтинг - 41% я харесват.

Според политолога Евгени Дайнов в момента наблюдаваме типична за българските правителства картинка – след две години и половина от мандата и наближаването на следващите избори се оказва, че няма воля за реформи.

Според политолога повечето правителства у нас се натъкват на ограниченията на собствената си воля и решителност, което се случва и на сегашния кабинет през последните двайсетина дни.

По думите на Райчев в момента ни хвърлят главите на чиновници, за да прикрият законодателните промени, които целят да облагодетелстват определени бизнес интереси.

"Тази зима е типична – скандал след скандал. Няма някакъв голям основополагащ скандал, засега рейтингът държи. Нищо необичайно не се случва, освен че правителството се оказа едно обикновено българско правителство, което ще сподели обикновената съдба на българските правителства", каза Райчев пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase