Росен Плевнелиев и Бойко Борисов. Снимка: Impact press group

Премиерът Бойко Борисов е най-одобряваният политик в страната за месец февруари.

Според изследване на НЦИОМ премиерът се ползва с доверието на 51% от българите.

Министър-председателят по-често печели симпатиите на младите българи, на хората на възраст между 40 и 50 години, на столичаните и на хората със среден и по-висок жизнен стандарт, твърдят социолозите.

Пред Борисов се нарежда само еврокомисарят Кристалина Георгиева, която обаче работи извън граница. Тя се ползва с одобрението на 66% от българите.

След Борисов и Георгиева е президентът Росен Плевнелиев, който е харесван от 50 на сто от българите.

Неодобрение към действията на президента в началото на мандата му изразяват едва 13% от анкетираните.

На четвърто място се нарежда Георги Първанов, чието одобрение е 44 на сто, пети са Меглена Кунева и Цветан Цветанов, одобрявани от 41% от българите.

Шестото място си го поделят двама министри - Николай Младенов и Мирослав Найденов. Те се ползват с одобрението на 40% от избирателите.

Най-харесваните министри от кабинета остават Цветан Цветанов, Николай Младенов, Мирослав Найденов и Вежди Рашидов.

Най-голям ръст на одобрение се забелязва при министър Лиляна Павлова. Изследването е съвпаднало с бедственото положение в страната.

Онези от политиците, които отидоха сред хората и се ангажираха с проблемите им, успяха да минимизират негативните нагласи към работата си, констатират социолозите.

Най-неодобряваният министър си остава Нона Караджова. След нея в негативната класация се нареждат министърът на финансите Симеон Дянков и министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Сергей Станишев продължава да е най-одобряваният лидер на парламентарна група, посочен като добре работещ от близо една четвърт от българите.

Георги Първанов и Сергей Станишев имат висока подкрепа сред избирателите на БСП, като 70 на сто от социалистите одобряват едновременно и двамата червени лидери.

При партиите ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила, която се ползва с подкрепата на 29 процента от избирателите.

БСП има подкрепата на 17,5 на сто.

ДПС е трета политическа сила със 7% електорален дял.

"Атака" и Синята коалиция се ползват съответно с 2 процента и 2,4 на сто доверие у избирателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase