Лютви Местан. Снимка: архив Булфото

Вчерашната закана днес стана факт. Официалното питане на ДПС за бонусите вече е изпратено до премиера Бойко Борисов.

От движението искат да знаят кои министри, зам.-министри и ръководители на ведомства, назначени от него, са получили допълнително материално стимулиране миналата година.

От ДПС коментираха и днешното изявление на министър-председателя Борисов, който прикани висшите служители да върнат бонусите.

"Реакцията на премиера за нас не е изненада. Въпросът, пред който премиерът е поставен, е дали тази реакция е принципна или е реакция под напора на силния опозиционен и обществен натиск във връзка с това явление", коментира зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Още по темата

Според него, ако премиерът се ръководи от принципни мотиви, трябва да постъпи с висшия държавен апарат така, както постъпи с вече бившия управител на НЗОК Нели Нешева, тоест да ги освободи от постовете, които в момента заемат.

Местан обясни и целта на питането на ДПС към премиера:

"Ние би трябвало да знаем дали има министри или членове на политически кабинети, назначени от него, които са нарушили неговата заръка по време на криза да не се раздават бонуси".

Според заместника на Доган политиката на материално стимулиране не е укорима сама по себе си, ако е част от общата политика за повишаване на доходите на българските граждани.

"Тя става морално укорима с оглед на категоричния ангажимент на ГЕРБ, че няма да провежда такава политика. Тук морално укоримото е двойният стандарт. На фона на гладуващия български народ една част партийни функционери получават смущаващо високи материални стимули", допълни Местан.

Междувременно по-рано днес в кулоарите на парламента Корнелия Нинова показа сумите, които е получила като бонуси от "Булгартабак" в качеството си на председател на Управителния съвет на дружеството от 2005 г. до 2009 г.  - взетите пари за този период са 7696 лв.

Нинова, която вече е депутат от "Коалиция за България", показа и документи за различни дарения на средствата.

Най-много - 4500 лв. от нея е получила Фондация "Св.Св. Кирил и Методий" в подкрепа на изявени ученици в областта на математиката и информатиката.

Така Корнелия Нинова опроверга отправените към нея обвинения от страна на управляващите, че в качеството си на председател на Управителния съвет на "Булгартабак" е взела 150 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase