Симеон Дянков архив, БТА

Около 100 000 лева трябва да бъдат върнати за 2010 година, получени като допълнителни средства, обяви в Министерския съвет министърът на финансите Симеон Дянков.

Парите трябва да бъдат върнати от 12-13 министри и зам.-министри, както и от началници на кабинети.

След развихрилите се скандали с тлъсти бонуси в министерства и ведомства, раздадени през миналата година, премиерът Бойко Борисов днес постави ултиматум на онези, които са получили допълнителните пари.

"Всички министри, заместник-министри, областни управители и началници на политически кабинети, които са получили бонуси за работата си през 2011-та година, трябва да ги върнат в срок до петък", заръча Борисов пред министрите на днешното правителствено заседание.

Заради скандала с бонусите вече изгърмяха шефката на НЗОК д-р Нели Нешева и на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

След това започна престрелка между опозицията и управляващите кой колко е взел и с какво ги е заслужил.

"Раздадените средства за 2011 година се проверяват. Те няма да са много по-високи", коментира министър Дянков и добави, че сумата е доста малка в сравнение с милионите, които са взимали в тройната коалиция.

"Там големите пари са минавали през участие в бордове, а както знаете от 2010 година за участие в бордове вече не се плаща", припомни финансист №1.

Още по темата

Проверява се и каква е сумата за областните управители и техните заместници.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов ще върне получените от него пари във връзка с управлението на Фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения". Става дума за около 18 000 лева.

Друг заместник на Дянков не е получавал каквито и да било суми.

"Първоначално парите ще бъдат връщани в бюджетна сметка, за да контролира кой колко връща. След това ще се решава какво да се прави с тях", обясни Дянков.

Попитан на какво законово основание ще бъдат принудени да връщат парите, министърът каза, че това са политически кабинети и "законовото основание е решение на премиера".

В просветното министерство бонуси не са раздавани, категоричен беше министърът на образованието Сергей Игнатов след заседанието на Министерския съвет.

Раздадени били награди на стойност 41 000 лева на над 60 души в министерството за добре свършена работа.

Министърът уточни, че трябва да провери дали членовете на политическия кабинет на министъра са получавали награди.

"Ако има такъв случай, до петък или понеделник, парите трябва да бъдат върнати", увери Игнатов.

"За мен бонусите са нула, аз получавам заплата от Министерския съвет", отсече министърът.

"Служителите в нашите структурни фондове получават с 30-40 на сто по-ниски заплати, отколкото другите", мотивира даването на награди министърът.

Той отбеляза, че Министерството на образованието е с най-ниско заплащане, както и това, че нито предишното правителство, нито това са увеличавали заплатите.

Игнатов съобщи, че в министерството се прилага система на диференцирано заплащане - на базата на атестация служителите почти всеки месец имат различна заплата.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че в министерството му няма заместници, които ще трябва да връщат пари, защото такива не са били получавани. 

"Бонуси в МВР не са раздавани, няма раздадени пари като допълнително материално стимулиране на служителите", каза Цветанов. 

Министърът на спорта Свилен Нейков не отговори какви бонуси са взимали в неговото министерство.

Вчера ГЕРБ изнесе данни, базирайки се на писмо от Сметната палата, че допълнителни възнаграждения заради участие в бордове за над 700 000 лева са получили министри, заместник-министри и членове на политически кабинета при управлението на тройната коалиция през 2007 година.

Станишев определи твърденията като "опашати лъжи" и поиска оставки.

Преди това пък БСП изнесе данни за 2010 година, от които става ясно, че министри и зам.-министри на ГЕРБ са получили десетки хиляди лева над заплатата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase