Искра Фидосова Снимка: архив, БТА

Държавните служители няма вече да получават бонуси. Вече са предложени промените в Закона за администрацията и в Закона за държавния служител, с които мярката ще стане факт.

Мерките предвиждат да се премахне възможността за получаване на допълнително материално стимулиране, като на негово място ще се въведе нов механизъм.

Наименованието “брутна работна заплата“ ще отпадне и на негово място ще се въведе “основна заплата – с постоянна и непостоянна част“.

Председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Искра Фидосова обясни, че ще има ясни критерии за непостоянната част - извънреден труд, нощен труд, работа по празници и оценка за работата на всеки един служител.

Допълнителните стимули ще бъдат не повече от 30% от месечната заплата, а оценката на работата на държавните служители ще се прави на всеки три месеца.

Още по темата

Ръководителите на ведомствата също няма да получават бонуси.

Промените вече са дискутирани със синдикатите и спорните моменти са изчистени.

Фидосова е провела и необходимите срещи с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Подготвят се отделни текстове, които ще регламентират участията в бордове на министри и зам.-министри.

По думите й в момента в страната има 12 регулаторни органи, в които някои ръководители взимат заплати, по-високи от премиерската.

Преди време премиерът Бойко Борисов заяви, че никой в държавната администрация не може да взима по-голяма заплата от неговата.

А днес министър-председателят разпореди всички министри, заместник-министри, областни управители и началници на политически кабинети, които са получили бонуси за работата си през 2011 г.,  да ги върнат до петък.

Борисов заплаши, че ако не бъдат върнати или дарени за лечение на фонда за деца, в понеделник ще внесе структурни промени в кабинета или директно ще уволнява.

Промените в Закона за администрацията и в Закона за държавния служител идват след скандалите с бонусите, получавани от част от държавните служители.

Особена популярност придобиха случаите с хилядите левове ДМС-та на шефката на Здравната каса Нели Нешева и тази на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase