Снимка: архив, Impact Press Group

В Държавен фонд "Земеделие" са раздадени над 1 милион лева бонуси, а в администрацията на Министерството на земеделието - 800 000 лева. Това каза на пресконференция депутатът от Коалиция за България Меглена Плугчиева.

„В условията на тежка криза и абсолютна бедност, на която се обричат българите, този цинизъм е престъпен и недопустим”, коментира Плугчиева.

Тя изтъкна, че раздаването на бонуси се случва на фона на провала на селскостопанската политика и на деформации на аграрния сектор.

От БСП призоваха да бъде спряна схемата за продажба на дървесина през Софийската стокова борса. Плугчиева предупреди, че на проведената на борсата сесия дървесината се е купувала за 46-50 лева на кубичен метър, а след това е препродадена на крайния потребител за 120-150 лева. „Всички можете да си направите извода за какви печалби става дума и в чии джобове отиват те”, коментира тя.

По думите й се готви нова сесия и се подготвят около 6 хиляди кубически метра дървесина за продажба, като се очаква над 100 000 малки предприятия да се включат и да участват.

„Земеделският министър Мирослав Найденов говори за липсата на дървесина и на дърва за огрев, като оправдава това с тежката зима. Ако есента бяха проведени съответните търгове за добив на дървесина, сега нямаше да има такава криза с дървата. Това се прави септември, октомври и се осигуряват нужните количества, за да не се стига до изкуствен дефицит“, изтъкна Плугчиева.

Малките фирми са принудени по наредба да внасят 50 процента авансово, а няма как да си го позволят, коментира Плугчиева. Тя получила много сигнали и жалби от такива фирми, особено които се занимават с износ, че се опасяват от срив в бизнеса си.

Още по темата

Димчо Михалевски призова Бойко Борисов незабавно да спре схемата през Софийската стокова борса и всички други борси. „Тази схема нито е прозрачна, нито води до ползи за държавата и за гражданите”, аргументира се депутатът. Според него има страхотен интерес на олигарси, които няма как да развиват схемата си без най- висока подкрепа.

Червената депутатка Корнелия Нинова съобщи, че вече е завела дело за клевета срещу Мирослав Найденов, защото е обвинена от него, че е създала схема за получаване на комисионни и е получила такива от фирми от горския сектор. „Всеки от управляващите, който клевети, трябва да носи наказателна отговорност за това. Клеветиш – отиваш на съд”, категорична беше Нинова.

Когато ми бъде присъдено обезщетение, ще го даря на  читалището в гр. Белица, обеща Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase