Ваньо Шарков. Снимка: Булфото
fallback

СДС поиска оставката на министъра на здравеопазването Стефан Константинов заради скандалите с бонусите в неговото ведомство, обяви депутатът Ваньо Шарков.

Според ръководството на сините министърът е излъгал, че 90% от парите, раздадени като бонуси през 2011 г., са били за спешната помощ и с това е излъгал всички български граждани.

"Министърът на здравеопазването излъга и стовари отговорността за раздадените бонуси върху системата за Спешна помощ. Хората които работят в най-тежките условия в здравеопазването, получават най-мизерното заплащане, търпят мълчаливо всички критики за неудачите на липсващата здравна реформа, бяха обявени като получатели на допълнително материално стимулиране", обяви Шарков.

В СДС са убедени, че по този начин Стефан Константинов се е опитал да прикрие къде точно са отишли раздадените в Министерството на здравеопазването 2,5 млн. лева като бонуси.

"Сините" обявиха, че имат информация за проверка от Европейската комисия по отношение на освободения по-рано през деня заместник-министър на здравеопазването Гергана Павлова за създаване на монополно положение на водеща фармацевтична кампания.

Oще по темата

Депутати от Синята коалиция заявиха още, че са изпратили писма до две комисии - за защита на потребителите и за защита на конкуренцията, с искане да проверят ценообразуването и цените на медикаментите, плащани с публични средства от НЗОК и от МЗ през последните пет години, както и дали има създадено монополно положение на "Софарма" АД и "Софарма Трейдинг" АД в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия.

От партията отхвърлиха обвиненията разпространени в публичното пространство, че имат лобистки интереси в областта на търговията с лекарства.

Председателят на СДС Мартин Димитров обяви, че от партията ще направят искане по Закона за достъп до публична информация за данните за раздадени средства като допълнително материално стимулиране в още няколко министерства, в които досега им е отказана тази информация.

Исканията ще са до министерствата на икономиката, на културата, на труда и социалната политика и на регионалното развитие и благоустройството.

"Ако не ни я предоставят, ще заведем дела в съда", закани се Мартин Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

безпартиен

преди 12 години

Каквото и да казват подръжниците на Константинов никой досега не се е дънил така.Киряк Сефчо направо падна от черешата.Ако ГЕРБ се опита пак да го въздигне може и ГЕРБ да падне.

57

Анонимен

преди 12 години

БОЙКО , ДАЙ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА СДС ... НЕКА ТЕ ГО УПРАВЛЯВАТ , НАЛИ МНОГО ИСКАТ ДА СА ВЪВ ВЛАСТТА ...

56

IVAN

преди 12 години

SMESKOVCITE OT SDS RESHILI DA ISKAT AMI I NIE ISKAME KOSTOV I VSICHKI DETO SE OBLAJIXA POKRAI NEGO DA SA NA TOPLO AMA NIAMA NALI,A KAJETE KAKVO NAPRAVI ZA ZDRAVEOPAZVBANETO SDS,SAMO KAK SE DERAT SHTOTO ZNAQT CHE VECHE SA ISTORIA KOI NORMALEN SHTE GLASYVA ZA TEZI KRADCI???

fallback