Фармацевти на протест срещу Гергана Павлова. Снимка: Impact Press Group

Премиерът Бойко Борисов освободи днес от поста заместник-министър на здравеопазването Гергана Павлова.

Решението на премиера е по собствено усмотрение, съобщиха от правителствената информационна служба.

В здравното министерство Павлова отговаряше за лекарствената политика. Тя е и бивш служител на фармацевтичната компания на Огнян Донев "Софарма", където в периода 2006-2008 г. е заемала ръководни позиции.

Отстраняването на Павлова става само няколко дни след подаването на оставката на Нели Нешева от поста управител на НЗОК заради скандала с бонусите. След натиск от премиера Нешева реши сама да се оттегли.

Тогава обаче тя обясни, че атаката срещу нея не е заради получените 12 хил. лева премии, а е заради желанието й да се намалят цените на лекарствата, с което ще се засегнат големи финансови интереси.

Още по темата

В понеделник разследване на TV7 показа, че "Софарма" продава в пъти по-скъпо лекарствата си у нас в сравнение с цените, на които се продават в съседните Сърбия и Турция, които са извън ЕС.

Компанията държи 70% от търговията с медикаменти с трийсетте най-големи лечебни заведения у нас.

Фармацевтичната компания изнудвала болниците заради стари дългове и ги принуждава да купуват лекарствата й на високи цени.

Според TV 7 у нас има изградена стройна организация от Огнян Донев, която стига до върховете на властта.

Негов доверен човек в правителството е именно заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, която днес беше отстранена от Борисов.

През лятото на миналата година фармацевти поискаха оставката на Павлова с обвинението, че се опитва да прокара лобистки промени в Закона за лекарствата, които не са в интерес на пациентите.

Павлова е и председател на Надзорния съвет на здравната каса. Нейното име беше спрягано за директор на касата, след като д-р Нели Нешева подаде оставка.

Гергана Павлова пое поста зам.-министър на здравеопазването през април 2010 г., когато министър беше проф. Анна-Мария Борисова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase