Валери Димитров. Снимка: Булфото
fallback

„Ще влезем в НЗОК и НОИ, за да проверяваме обществените поръчки. Също и в НСО, и в НРС, както и в Министерството на финансите за обществени поръчки". Това обяви в предаването „Седмицата" по Дарик шефът на Сметната палата Валери Димитров.

Според него публичната администрация е раздута и лошо платена, но решението не е в бонусите. Димитров изрази мнение, че няма нищо лошо заплатите на директорите да се знаят публично, но според него това трябва да бъде въпрос на законова уредба.

"В Сметната палата въвеждаме система, при която възнагражденията на служители се раздават в зависимост от постигнатите резултати, средната заплата е около 1000 лева, ниска за работата, която се върши", заяви той.

Димитров уточни, че годишно Сметната палата проверява доходите на около 50 000 българи. Той е категоричен, че механизмът на проверка не дава възможност да бъдат открити нарушения, като тези, довели до оставката на германския президент Кристиян Волф.

Според Димитров партиите могат да даряват пари от държавната субсидия.

„Имат такава практика и ние я смятаме за легитимна. Партиите не са част от държавата и имат свобода да постъпват, както намерят за добре в рамките на закона със своята субсидия. Разрешено е всичко, което не е забранено, а в държавния сектор е обратно - разрешено е само това, което изрично е упоменато. И тъй като даренията не са забранени, те са разрешени", каза проф. Димитров.

Субсидията отива в самите партии и става част от тяхната собственост, а не от държавната. Партията сама преценява дали разходите й са присъщи, смята още председателят на Сметната палата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Def

преди 12 години

До 31, Соколе, проблема е че тея 600 лв на заварчика са смешни, а не че тези 1000 лв на чиновниците високи. Трябва минималната заплата да е 700 евро колкото е в Гърция и Португалия т.е. 1400 лв. Така наречената "криза" даде идеален шанс на пишман работодателите /селски мутри и ченгета/ да намалят заплатите и да орежат социалните придобивки, но не им попречи да си сменят колите и да обиколят разни екзотични дестинации.

25

Сокол

преди 12 години

"...средната заплата е около 1000 лева, ниска за работата, която се върши", заяви той.Ела да го обясниш на заварчика в нашата фирма с 600 лв заплата бруто, наглеци безобразни!Нищо не правите, по цял ден сте в нета и ниска ви била 1000 лв заплата! Бесило за такива като вас!!

24

МИСЛЕЩ в МОМЕНТА

преди 12 години

-НИКАКВИ ДЪРЖАВНИ СУБСИДИИ ЗА ПАРТИИТЕ - СТИГА СМЕ ХРАНТУТИЛИ ПАРТИЙЦИТЕ!!!!!!!!!- ТЪПИЯТ БОЙКО КАТО ИМА ПАРИ ДА СИ ПРАВИ ПАРТИИ ДА СИ ХРАНИ ПОЛИЦАИТЕПРОСТАЦИ ТАКИВА!!!!!!!!!!!!!!!!

fallback