Красимир Велчев Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ ще мислят дали да приемат оставката на Нели Нешева. Това обясниха пред журналисти в парламента председателят на групата на управляващите Красимир Велчев и шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова.

Двамата съобщиха, че по-рано днес са имали среща с Нешева, като това е станало по нейно искане. „Толкова ли е важно къде сме се срещнали? Мотивите за оставката й са лични”, коментира Велчев.

„Тя обясни, че достатъчно напрежение се е нагнетило в обществото, което не носи никакви положителни резултати и за в бъдеще”, допълни Велчев. Той уточни, че мотивите за оставката не са бонусите, за които се заговори през последните дни.

„Те са много по-дълбоки. Сами се сещате, че в една институция, където се разпределят 3 млрд. лв., интересите са много силни и касаят много хора. Това, че г-жа Нешева е по-остра в изказванията си, не е толкова диалогичен човек, лично ние го намираме за положително качество за председател на НЗОК”, коментира Красимир Велчев.

Той допълни, че атаките срещу нея не са от вчера или днес, а от месеци и дори година.

След като журналистите не разбраха какви все пак са причините за оставката на шефката на Здравната каса, Велчев обясни, че мотивът е създалото се напрежение.

Още по темата
„Аз уважавам всяко нейно решение, но не сме приели още оставката”, допълни още той.

Запитан дали всичко трябва да приключи с оставката само на Нели Нешева, при положение че заместничката й е получила по-голям бонус, Велчев посъветва медиите да не коментират кой колко бонуси е взел и защо. „Това нещо ще го разгледаме като първопричина за оставката, но пак ви казвам това не е причина за създаване на това напрежение”, посочи той. 

От своя страна председателят на парламентарна здравна комисия Десислава Атанасова обясни, че преди идването на Нешева в НЗОК системата не е била стабилна. „Тогава имаше голяма опасност изпълнителите на болнична помощ да не си получат плащанията от НЗОК. След идването на д-р Нешева и нейния екип и вие знаете, че нещата се стабилизираха. Сега системата е спокойна, всички лечебни заведения получават своите средства в срок”, допълни Атанасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase