Снимка: Булфото

През учебната 2012/2013 година учениците, които ще са в седми клас, ще завършат основното си образование в края на учебната година - т.е. през 2013 г., а не след осми клас.

Това ще стане факт, след като бъде приет Законът за предучилищното и училищното образование, обяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Според проекта основното образование ще е от първи до седми клас, включително, а средното образование - от осми до 12-ти клас, включително.

Основното образование ще има два етапа: начален - от първи до четвърти клас, и прогимназиален - от пети до седми клас.

Средното образование също ще е в два етапа: първи гимназиален - от осми до десети клас, и втори гимназиален - от 11-и до 12-и клас.

Първият учебен ден отново да е на 15 септември, предвижда още законопроектът.

Остава и възможността родителите да решат кога детето им да започне първи клас - от 7 или от 6 години.

Според етапа или степента на образование училищата ще бъдат начални, основни, гимназии, обединени и средни училища.

Новост са обединените училища, които могат да се откриват от първи до десети клас в по-малките населени места.

Още по темата

"Така се дава възможност основните училища да станат обединени учебни заведения", обясни идеята зам.-министър Дамянова.

Тя уточни, че целта е да се задържат учениците в училище, за да не го напускат заради необходимостта от пътуване до по-голямо населено място.

Законопроектът предвижда още от първи до четвърти клас учениците да не повтарят класа, а за петокласниците с една "двойка" по даден предмет ще има възможност да продължат в шести клас, ако по останалите предмети имат "четворки, петици или шестици", каза Милена Дамянова.

Тя обясни, че тези ученици ще трябва в шести клас да имат допълнително индивидуално обучение, за да си вземат изпита.

"Даваме тази възможност на петокласниците, тъй като до четвърти клас учениците имат по един учител по почти всички предмети, а в пети клас вече им преподават различни учители и много от децата са в "стресова ситуация", коментира нововъведението заместник-министърът.

След презентацията на законопроекта министър Сергей Игнатов изрази увереност, че след приемането му българското училище ще стане по-гъвкаво и автономно, а много учители, отпаднали от образователната система, ще се върнат на работа заради възможността да работят в новите обединени училища.

Сегашният Закон за народната просвета е от 1991 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase