61

Анонимен

преди 12 години

Къде ги тия стресирани деца,които виждат чиновниците в МОН?Дреме му на хлапака,че ще има двойка.Той знае,че ще мине,защото иначе ще се премести в друго училище и така парите,които влачи със себе си по тъпата система делегирани бюджети,заминават в другото училище.Освен това хлапакът знае,че не му трябва да учи,защото като зидаро-мазач,дървар,плочкаджия,спасител на морето....ще има по-добри доходи от "тъпите даскали".

60

rumen221

преди 12 години

СЪС ЗАКОНА СЕ НАРУШАВА Конституцията!!!- Заплащането на частни училища е противоконституционно!!!КонституцияЧл. 53. (1) Всеки има право на образование. (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.(3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно.В ПРОЕКТА,1. Основното образование ще има два етапа: начален - от първи до четвърти клас, и прогимназиален - от пети до седми клас.- ДЕТЕТО ТРЪГВА НА 7 ГОДИНИ И ЗАВЪРШВА 7 КЛАС НА 15г., НО ПО КОНСТИТУЦИЯ ТРЯБВА ДА УЧИ ДО 16г 2. Средното образование също ще е в два етапа: първи гимназиален - от осми до десети клас, и втори гимназиален - от 11-и до 12-и клас.- ПЪРВАТА СТЕПЕН ЩЕ ЗАВЪРШВА НА 17г., НО НЯМА ДА ИМА ПРОФЕСИЯ?!?!?- ВТОРАТА СТЕПЕН ЩЕ ЗАВЪРШВА НА 19г., НО ПАК ЩЕ Е БЕЗ ПРОФЕСИЯ ЗА ВИШИСТИТЕ ЯСНО НО ЗА ОСТАНАЛИТЕ???- КАТО ТРЕТА СТЕПЕН ТЕПЪРВА ЩЕ ТРЯБВА ДА УЧИ ЗА ПРОФЕСИЯ?!?!?ВЪПРОС.- КАКЪВ Е СМИСЪЛА ТОГАВА ОТ 12 ГОДИНИ УЧЕНЕ??? - ЛИПСВА РИТМИЧНОСТ В ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЕТАПИТЕ И НАЙ-ВАЖНОТО ЛИПСВА ЦЕЛ!!!- ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ НА ОБРАЗОВАНЕТО Е ПРОФЕСИЯ!!! - КАК СЕ ПОСТИГА ТАЗИ ЦЕЛ С ТОЗИ ЗАКОН???ОТГОВОР НИКАК!!! ТОВА Е ПРЕЛИВАНЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО ИЛИ ТОВА Е ТИПИЧНО СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНО АМЕРИКАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ - НАПЪЛНО БЕЗПОЛЕЗНО!!!КАК ДА БЪДЕ ЛИ?- ЕДИННИ УЧЕБНИЦИ ДО 12 КЛАС!!! (МАЛКИ УЧИЛИЩА ДО 9 КЛАС)- ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ, 1-ви ДО 6-ти клас (ДВА МОДУЛА ПО 3 ГОДИНИ. Първия модул може и без оценки. СЛЕД ВСЕКИ МОДУЛ ТЕСТ)- СРЕДНО ОТ 7-ми ДО 12 КЛАС (ДВА МОДУЛА ПО 3 ГОДИНИ, СЛЕД ВСЕКИ МОДУЛ - ТЕСТ СЛЕД ПЪРВИЯ (навършена възраст от 16г. се упражняват и първи граждански права избор на професия), НЕЖЕЛАЕЩИТЕ ДА УЧАТ ВЪВ ВТОРИЯ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗУЧАВАТ ПРОФЕСИЯ!!!)ЦЕЛ ПРИ НАВЪРШВАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ПО КОНСТИТУЦИЯ 16 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ САМОСТОЯТЕЛЕН ИЗБОР НА ПРОФЕСИЯ ОТНОВО ЗА ДА СЕ СПАЗИ КОНСТИТУЦИЯТА!КонституцияЧл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право. (3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа.- ИЗГЛЕЖДА ПРОСТО ИГНАТОВ, НО НЕ Е ЗА ПРОСТИ ХОРА!!!

59

САМО В Бг

преди 12 години

Народа ,...опитни мишки!

58

егати наглостта

преди 12 години

КАРА-ВАРА,КАРА-ВАРА, И НАКРАЯ ,ПАК ЩЕ СЕ СТИГНЕ ДО бай- ТОШОВИЯ МЕТОД НА ---ОБРАЗОВАНИЕ в Бг!

57

XAXA

преди 12 години

Abeee da gi u4at da broqt do 10 i aide na pazara na truda.Prost narod se upravlqva po lesno , u4ete 4etete , obrazovaite se za da moje edin den da ne budem tezi ovce koito sme sega.

56

боклуци

преди 12 години

Ех 7-ми ами направето го 2 клас направо , да ви *** майката нещастна! Всички знаем, че искате материала да е некачествен за никой не е тайна. Само не разбрах защо Боко преди 3-4 год беше недоволен от това и ревеше пред цял свят за качеството на материала?

55

до 69

преди 12 години

Знайно е от време оно,че властимащия не търпи около себе си по-интелигентни и умни хора ,които го превъзхождат.Може би тук е разковничето на всичките ни негативни последствия до момента ,включително и в образованието.За съжаление управленци са ни такива,които са доста "под *** ъгъл" и от носа си по-далеч не виждат.Малко грубо се изразявам,но е факт.

54

Стига нищоправене

преди 12 години

Пълно безобразие в образованието в бъдеще. Да на 1 до 4 клас - начално; 5 - 7 - прогимназиално; 8 - 9 - в УТР ( Училище за трудови резерви, подготвящи занаятчии ); 8 - 11 клас - средно реално; 8 - 12 - средно професионално; Тези деца, които нямат умствена възможност за средно образование, изучават занаят в УТР, за да са готови за живота; Тези, които ще следват - средно реално и професионално. Бележки задължително от 1 до 12 клас. Кой доколкото може. Учебници, унифицирани според вида образование.

53

от 67

преди 12 години

Та точно този велик учен с научно-популярните издания обясняваше, че в бг. не може да има международни критерии за научна работа. Разбираш ли за какво става на въпрос? Разбираш ли защо нещата в бг. не вървят, защото системата подържа това. Сега посредствените с власт ще се обграждат със себеподобни. Лошото е, че парите за изследвания отиват при тях, защото са хора с власт и за ентусиастите или в чужбина или на оцеляване.

52

Анонимен

преди 12 години

Да се промени учебното съдържание по всички предмети/ нови учебна програми/! Учебниците да се съставят от действащи учители! В една сграда - едно училище - в една смяна - само така ще има възможност за спорт, индивидуални занимания и кръжоци по интереси и т.н. в следобедните часове!За търговски центрове общините дават терени, но за нови училищни сгради - няма място днес ! Кога ще осъзнаем, че най-ценното са хората и инвестициите, направени за тях! Днешните ученици са бъдещите ни управляващи!

51

до 66

преди 12 години

Добре написано. Но защо не разсъждава Игнатов като нас? Прави реформи, които имат и нещо тук-там положително, но в общи линии последиците са катастрофални. Дадоха автомномия на научните институции и леле-мале. Вече директорите на тези институции станаха големи доктори с работи от национални конференции и нищо сериозно. Точно тези дърпат и не дават възможност на прогресивното да се доказва и да въри напред. Оня ден четох такава "научна работа'" написана в научно-популярен стил. Убийствено!

50

мнение

преди 12 години

По-скоро трябва да има промени в учебното съдържание и броя на издателствата на учебници.По един предмет има поне 7-8 издателства,като съдържанието е написано на висок стил.Според мен основно трябва да е до 8-ми клас,средно до 11клас.Излишна е тази година до 12кл.,отнемане на година без реален смисъл.Неправилно е преминаването в друг клас с двойка,това и във висшето го нямаше едно време.Годината се изчиства до край.Обединени у-ща - вид закрепостяване и ограничаване.Отново недомислия.

49

Мунчо

преди 12 години

Тия дето правят фалшиви дипломи ще го закъсат сериозно.Сега Бай Хасан и Бай *** ще взимат книжка почти без проблем,до 4ти клас няма да повтаря пети клас ще го пренесе в шести и тогава ще заколя едно прасе или ще открадне нещо за подарък ,и вече е с основно.

48

Анонимен

преди 12 години

Според мен имаш ли две повтаряш. Това ще е препъни камъка и ще доведе до лоши резултати. До 7 клас- може би ще е добре. През 10 години смъкват материала с един клас.

47

Анонимен

преди 12 години

Правят го, защото средното образование въобще не е силно в другите държави. В България средното образование все още е на ниво. Друг е въпроса с кадрите. Има много добри учители, които просто омайват децата да учат, а има и такива които си изпяват урока и не търсят обратната връзка. От последните тръгва. Просто зависи от личността на учителя. Но като скапаха науката и висшето образование и почти не останаха професионалисти в бг нещата започват да зависят вече от волята на конкретния човек.

46

Анонимен

преди 12 години

Образованието не ни е скапано. Пишете глупости. Напротив, много информация има по учебниците и като че ли се забравя, че учениците трябва да проявяват и творчество. Вземете една география на "Просвета" за 5 клас и тогава говорете. Учебниците са написани обаче на по-високо ниво, а не на достъпен език, има много сложни изречения в тях. А може и по просто да се изразяват авторите. Но образованието не ни е скапано. В никакъв случай!

45

rumen221

преди 12 години

КАК ДА БЪДЕ ЛИ?- ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ, 1-ви ДО 6-ти клас (ДВА МОДУЛА ПО 3 ГОДИНИ. Първия модул може и без оценки. СЛЕД ВСЕКИ МОДУЛ ТЕСТ)- СРЕДНО ОТ 7-ми ДО 12 КЛАС (ДВА МОДУЛА ПО 3 ГОДИНИ СЛЕД ПЪРВИЯ (навършена възраст от 16г. и първи граждански права избор на професия), НЕЖЕЛАЕЩИТЕ ДА УЧАТ ВЪВ ВТОРИЯ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗУЧАВАТ ПРОФЕСИЯ!!!)ЦЕЛ ПРИ НАВЪРШВАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ПО КОНСТИТУЦИЯ 16 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ САМОСТОЯТЕЛЕН ИЗБОР НА ПРОФЕСИЯ ОТНОВО ЗА ДА СЕ СПАЗИ КОНСТИТУЦИЯТА!КонституцияЧл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право. (3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа.- ИЗГЛЕЖДА ПРОСТО ИГНАТОВ, НО НЕ Е ЗА ПРОСТИ ХОРА!!!

44

rumen221

преди 12 години

Закона се разминава с Конституцията!!!КонституцияЧл. 53. (1) Всеки има право на образование. (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.(3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно.1. Основното образование ще има два етапа: начален - от първи до четвърти клас, и прогимназиален - от пети до седми клас.- ДЕТЕТО ТРЪГВА НА 7 ГОДИНИ И ЗАВЪРШВА 7 КЛАС НА 15г., НО ПО КОНСТИТУЦИЯ ТРЯБВА ДА УЧИ ДО 16г2. Средното образование също ще е в два етапа: първи гимназиален - от осми до десети клас, и втори гимназиален - от 11-и до 12-и клас.- ПЪРВАТА СТЕПЕН ЩЕ ЗАВЪРШВА НА 17г., НО НЯМА ДА ИМА ПРОФЕСИЯ?!?!?- ВТОРАТА СТЕПЕН ЩЕ ЗАВЪРШВА НА 19г., НО ПАК ЩЕ Е БЕЗ ПРОФЕСИЯ ЗА ВИШИСТИТЕ ЯСНО НО ЗА ОСТАНАЛИТЕ???- КАТО ТРЕТА СТЕПЕН ТЕПЪРВА ЩЕ ТРЯБВА ДА УЧИ ЗА ПРОФЕСИЯ?!?!?ВЪПРОС.- КАКЪВ Е СМИСЪЛА ТОГАВА ОТ 12 ГОДИНИ УЧЕНЕ??? ЛИПСВА РИТМИЧНОСТ В ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЕТАПИТЕ И НАЙ-ВАЖНОТО ЛИПСВА ЦЕЛ!!!- ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ НА ОБРАЗОВАНЕТО Е ПРОФЕСИЯ!!! КАК СЕ ПОСТИГА ТАЗИ ЦЕЛ С ТОЗИ ЗАКОН???ОТГОВОРА НИКАК!!! ТОВА Е ПРЕЛИВАНЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО ИЛИ ТОВА Е ТИПИЧНО СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНО АМЕРИКАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ - НАПЪЛНО БЕЗПОЛЕЗНО!!!

43

warum

преди 12 години

Tova e udobstvo za integrirashtite se ... A durpa ostanalite kum regress...Sorry ! A prieha li zakon , zabranyavasht razhdaniyta na nepulnoletni ?Maleeey , kude otivame ?

42

mailman

преди 12 години

сами ще трябва да изберът. Ако имат желанието, нуждата, гладът за знания, може да си убеден, няма да има значение кой и какво им "налага" да учат. Те сами ще открият от какво и от кого имат нужда....