Снимка: БТА
fallback

България спира ратификацията на международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Предложението ще бъде внесено утре в Министерския съвет.

Трайков каза, че обществото все още не е готово да приеме подобно споразумение.

Той допълни, че съмненията за посегателствата върху личното пространство след приемането на ACTA вредят на България и на гражданското общество.

Това е и причината да се вземе решението за спиране ратификацията на споразумението.

Припомняме, че ACTA предизвика вълна от недоволство. Интернет потребителите в цяла Европа се обявиха против ратификацията му. Преди дни и у нас се състоя протест срещу ACTA. Няколко хиляди души се събраха в големите градове в страната, за да се противопоставят на ратификацията.

Oще по темата
11 фев 2012 19:38
175

В обществото се появиха съмнения, че споразумението дава възможност за следене в интернет и ограничаване на основните човешки права.

Трайков днес изрично заяви, че авторските права не могат да бъдат поставяни над гражданските.

Той допълни, че гражданското общество в страната е намерило начин да изрази позицията си и кабинетът ще се съобрази с нея.

Министърът каза още, че в действителност част от текстовете в ACTA дават възможност за интерпретация и хората масово смятат, че те ще бъдат използвани срещу тях. Според Трайков това се дължи на факта, че обществото у нас не вярва на политическата класа.

Министърът категорично опроверга твърденията, че решенията за приемането на ACTA са били взети набързо.

Той обясни, че споразумението е било подложено на обсъждане в Брюксел още през 2007 година.

Трайчо Трайков бе категоричен, че в преговорите по споразумението са участвали и български представители на тогавашното правителство.

Още през 2007 и 2008 година министерството на икономиката и министерството на културата са обсъждали предложенията на ЕК за ратифициране на ACTA.

Въпреки това Трайчо Трайков каза, че поема пълна отговорност за избухналия скандал около споразумението.

"Не е в стила ми да изброявам кой е бил министър на икономиката, на културата или на правосъдието. Не очаквам никой да поеме отговорност. Затова аз ще я поема", каза министърът.

Той допълни, че на всички сега им е по-удобно да поемат ролята на обвинители, които се борят за гражданските права.

Трайков заяви, че България ще инициира изграждането на обща позиция за ACTA в Европейския съюз, след като в момента голяма част от страните членки преосмислят позицията си.

Министърът даде пример с Полша и Чехия, които са започнали процедура по ратификация на споразумението, а сега взеха решение за спирането й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

175

Анонимен

преди 12 години

СПИРА или ЗАМРЪЗЯВАдимите имат тежест и знаечение и свободното жонглиране с тях е безотговорно

174

Анонимен

преди 12 години

Браво на хората, които защитиха гражданските си права! Само така, давайте, трябва да се действа срещу корумпираните и некадърни управници, дето сами казват, че не знаели какво подписват и какво гласуват на заседание на МС. За какво са там, след докато дори това не знаят?!

173

Гостъ

преди 12 години

Като един Матросов на амбразурата се хвърля този Трайчо да защити неграмотността на Шефа си !

fallback