Лазар Груев. Снимка: архив, Булфото
fallback

Диалогът между институциите трябва да се води държавнически и мъдро. Три години поред повтарям, че институциите трябва да си взаимодействат при ясно разграничение по Конституция, каза председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев пред bTV.

Съдим тези, които МВР хваща и разследва, а прокуратурата повдига обвинения, каза Груев и обясни, че когато съдът освободи някого, това не означава "невинен", нито пък задържането означава "виновен".

От неотдавнашна статистика става ясно, че са осъдени 2200 души от делата с обществен интерес, а само 30 са оправдани, отговори Груев, запитан защо са осъдени малко хора от организираната престъпност.

Съдът работи при огромен натиск, под огромно напрежение и с огромна натовареност, нормално е да има и пропуски, посочи още Груев.

Oще по темата

Той се обяви за умерен оптимист за отпадането на мониторинга от ЕС. Иска ми се да съм оптимист и за Шенген, каза съдията.

Има определени проблеми и неща, които трябва да свършим, но не трябва да се държим като ученик, счупил стъклото с топка, който чака учителката да му размаха пръст, посочи Лазар Груев във връзка с публикувания тази седмица пореден доклад на Европейската комисия.

По повод делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, Груев коментира: Жалко е, че се стига до такива дела и че има поводи за тях. Той посочи, че Европейската асоциация на съдиите констатира, че "необоснованите нападки на министъра на вътрешните работи към съда заплашват независимостта на съда и създават огромно напрежение върху отделния съдия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 12 години

ЗА ПРЕДНИЯ ДОКЛАД ЧАКА СЕ ДОКЛАДА от ЕК и чета заглавие на статия "ГРУЕВ В МОСКВА"МИСЛЯ СИ -сбъркали са ,чета- истина!ИЗЛИЗА ДОКЛАДА -знаете какво пишеше!АЗ СЕ ЧУДЯ-ТОЯ КАКВО ТЪРСЕШЕ В МОСКВА ,А НЕ БЕШЕ В БРЮКСЕЛ?СЛЕД 2-3 дни ОТНЕХА ЛИЦЕНЗА НА ЛУКОИЛ с съда се произнесе в кратък срок в полза на ЛУКОЙЛ!ТА КОЙ КОЙ Е В БГ И ЗА КАКВО СЕ БОРИМНОГО ТРУДНО ДРУГАРИ ЩЕ МЕ УБЕДИТЕ ,ЧЕ СТЕ НЕКЪДЪРНИ !ВИЕ СТЕ ЗЛОУМИШЛЕНИ БЪЛГАРОМРАЗЦИ!ВЕРНИ НА ПАРТИЯТАи ЗАКРИЛНИЦИ НА ДРУГАРИТЕ от БКП И КПСС

27

мен

преди 12 години

ако го обесим този възпродажен госпдин дали подопечните му ще разберат намека?

26

ВЪЗМУТЕН

преди 12 години

НЕ МОЖЕ ВЪПРОСНАТА СЪДИЙКА ТОДОРОВА ДЕТО СЕ ПУДРИ КАТО ДЕВСТВЕНИЦА, ДА ЗАБРАВИ ДА СИ ВЪРШИ СЛУЖЕБНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ - ДА ДОПУСКА ДА СЕ МОТАТ ДЕЛА И САМАТА ТЯ ДА ГИ МОТА, ДА НЕ ИЗДАВА В СРОК МОТИВИТЕ ЗА ПРИСЪДАТА, ДА НАЛАГА "СТРАННИ" ПРИСЪДИ, ДА ПРЕКРАТЯВА ДЕЛА, КОИТО СА П ОВЕЧЕ ОТ ЯСНИ! ПРИ ТОВА НЕ Е САМО ТЯ, СЪЩИТЕ КОЧИНИ СА И ЯНЕВА И ДОСТА ДРУГИ ПИШМАН МАГИСТРАТИ! ВСИЧКОТО ТОВА Е ТЪРПИ БЕЗРОПОТНО ОТ ТЕХНИТЕ НАЧАЛНИЦИ И ДАЖЕ СЕ ПООЩТРЯВА. СРАМ Е ТОВА! НЕЩАСТНА РАБОТА!

fallback