Снимка: Булфото

Лидерът на РЗС Яне Янев внесе предложение за анкетна комисия в парламента, която да проучи дейността на президентската институция по упражняване на правото на помилвания, опрощаване на вземания и даване на българско гражданство.

"Надяваме се този проект да влезе за разглеждане в новата парламентарна седмица", коментира Янев.

Под искането за създаване на такава комисия са поставили подписи 60 депутати – сред тях независими народни представители и депутати на ГЕРБ.

Янев уточни, че и депутатите на СДС са искали да поставят подписи под проекта за създаване на комисията, но заради технически проблем това не станало.

Да излезе истината около помилването и опрощаване на държавни вземания иска лидерът на РЗС.

"Тази комисия от една страна ще отговори на очакванията на обществото за пълна прозрачност и ще има конкретен и ясен обхват на действие", допълни Янев.

Още по темата

Лидерът на РЗС обяви, че през 2011 г. Георги Първанов е опростил над половин милион лева.

"Искам само да направя едно уточнение. Ако за помилванията и гражданството отговорност носи Ангел Марин, по опрощаването на държавни вземания носи отговорност само и единствено президентът Първанов.

Той може да опрощава държавни вземания само на физически лица. И няма нито един указ към НОИ или НАП как са опростени тези вземания и с какви мотиви", допълни Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase