Снимка: Булфото

60 народни представители от РЗС, ГЕРБ и независими са се подписали върху искане за създаване на Временна парламентарна анкетна комисия, която да проучи дейността на президентската институция около скандалните случаи на помилване, даване и отнемане на българско гражданство, съобщиха от РЗС.

"Скандалните разкрития за помилване на убийци, наркотрафиканти, изнасилвачи и други престъпници създаде предпоставка за пръв път в историята на новата демократична българска държава Парламентът да провери чрез анкетна комисия работата на президентската институция", обяви лидерът на партията Яне Янев.

По думите му България е парламентарна република и "само Народното събрание е в състояние чрез анкетна комисия да проучи и установи принципите, нормативните основания, реда на действие и фактическите обстоятелства, при които президентът и вицепрезидентът са упражнявали правото на помилване, опрощаване и даване на гражданство".

Dnes.bg припомня, че по-рано през деня Върховният административен съд  обяви, че възнамерява да сезира Конституционния съд заради липсата на отделен указ, който да упълномощава Ангел Марин да помилва и да дава българско гражданство по време на втория му мандат.

Още по темата

Искането на ВАС за наличието на указ бе отправено във връзка с отнемането от Марин на българското гражданство на Константин Циганов, който се смята за кръстник на руска престъпна групировка от близкото минало.

Съдът бе сезиран от адвоката на Циганов - Пламен Макавеев, след като клиентът му бе експулсиран от страната през 2011 г. заради отнетото му българско гражданство през 2010 г.

Скандалът с помилванията избухна преди дни, след като стана ясно, че Марин е помилвал 533 осъдени престъпници, без да има издаден нарочен указ от предишния президент Георги Първанов за делегиране на правомощията му.

Настоящият вицепрезидент Маргарита Попова вече обяви, че през втория си мандат Първанов не е издавал такъв указ.

Юристите от екипа на Марин са на мнение, че щом е имало такъв документ в първия мандат, то преиздаването му не е било необходимо, защото вицепрезидентът е действал в условията на "продължаващ мандат".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase