Лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев внася предложение за анкетна комисия в парламента, която до провери всички факти и обстоятелства по помилванията, извършени през последните 10 години.

Надлежното проекторешение е било предоставено и на парламентарната група на ГЕРБ, обясни в кулоарите на парламента независимият депутат.

Още по темата

Янев иска депутатите в комисия да се занимаят и с въпроса как са били опрощавани държавни вземания.

„Което е функция на президента и не може да се възлага на вицепрезидента”, коментира Янев.

„Лично съм проверил дали Георги Първанов е издал указ за делегиране права на вицепрезидента си относно помилването”, коментира Янев.

„Такъв указ във втория мандат на Първанов няма. Ако се появи такъв документ, той ще е писан със задна дата”, предупреди лидерът на РЗС.

Янев нарече „спекулация” тезата, че не можело да се оповестяват имената на помилваните през последните десет години, защото Законът за личните данни не го позволявал.

„Вицепрезидентът Ангел Марин е могъл да оповести личното и фамилното име на съответното лице, без ЕГН-то му и бащиното име. Това не е нарушение на закона, всичко друго е спекулация”, коментира още той.

Според Янев е крайно време да се въведе ред в политиката за помилванията. Лидерът на РЗС обясни, че и по темата с опрощаването на дълговете президентската институция е работила без правила.

„Работило се е под спусната медийна завеса. Защо на едни са опрощавани дълговете пред НАП и НОИ, а на други не?”, попита Янев.

Яне Янев отрече казаното от Марин в интервю пред в. „24 часа”, в което се твърди, че Янев лично го е молил за помилването на престъпник.

„Никога по никакъв повод не съм ходил на срещи с Марин и Първанов. Всичките ми срещи са протоколирани”, обясни лидерът на РЗС и се закани да заведе дело за клевета срещу бившия вицепрезидент.

„Марин да каже кога, за кого съм ходатайствал и кой е въпросният престъпник”, поиска още Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase