Снимка: БТА

Парламентът обсъжда на първо четене налагането на мораториум върху проектите за проучване и добив на шистов газ у нас.

Парламентарната група на ГЕРБ предлага безсрочна забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване.

Очаква се парламентът да приеме проекторешението на РЗС с редакциите на ГЕРБ.

За да отклони критиките на опозицията, Валентин Николов от ГЕРБ, който от вчера разяснява позицията на управляващите по мораториума, обясни, че няма нищо тайно в подготвените промени.

"Няма нищо тайно, нито пък познавам някой от Шеврон", каза Николов. 

"Оставих решението да бъде взето от групата на ГЕРБ, на което присъства и премиерът Борисов. Вчера той беше при нас, на заседанието на групата ни, и нямаше нито един глас, който да защити че тази технология (фракинг) трябва да се прилага", обясни Николов.

"Промяната, която сега предлагам, гласи: "Настоящата забрана е безсрочна и важи за цялата територия на Република България, включително и в акваторията ни на Черно море", допълни Валентин Николов.

"Аз разбирам, че от опозицията като котка на мляко веднага се хвърлиха на темата. Това са фактите, това е изборът на ГЕРБ. ГЕРБ показва за пореден път, че се вслушва в избора на гражданското общество и това ще се случва и занапред", посочи Николов.

В проекта на РЗС се посочва, че забраната важи за проучването и добива на шистов газ чрез сондиране, последвано от хидравлично раздробяване на скалата. С влизане на закона в сила се отменят разрешителните, издадени за проучване и добив на шистов газ на територията на страната ни. 

Още по темата

Парламентът обсъжда и предложението на "Атака" за 20-годишен мораториум върху технологията за търсене и добив на шистов газ. По-рано лидерът на "Атака" Волен Сидеров обясни, че нещата отиват към един компромисен вариант. Според него той отваря врата да се направят отново проучвания, ако се направят поправки в Закона за околната среда.

Лидерът на "Атака" обясни, че мнозинството взима за база проекта, който РЗС внесе в Народното събрание в края на миналата година.

"Управляващите искат и обществеността да е доволна, и Шеврон да е доволен. Предложеният бонус от Шеврон от 35 млн.евро не е ясно по какъв път се движи", обясни лидерът на националситите.

Сидеров имаше предвид размера на гаранцията, обезпечаваща изпълнението на работната програма на Шеврон. В допълнение Сидеров поиска министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков да подаде оставка. Причината – думите на Трайчо Трайков от понеделник пред икономическата комисия на парламента, че решението за забрана ще бъде мафиотски изстрел срещу някого.

"Този човек е в пълно противоречие с обществените нагласи и нагласата на НС. Призовавам премиерът част по-скоро да го отстрани”, призова Сидеров. Той поиска и завишаване на предложената от левицата глоба от 100 хил. лв., която Шеврон ще трябва да плаща, ако наруши закона.

Депутатите спориха и дали добивът на шистов газ да бъде забранен със закон или с решение. Любен Корнезов от „Коалиция за България” обясни, че решението има силата на мораториум. „А това на практика е само временна забрана. Знаете, че не може да има вечен мораториум. В проекта за решение на Яне Янев се казва в 6-месечен срок МС трябва да промени пет закона. Ами ако не го изпълнят какво ще стане? Нищо няма да стане”, допълни Корнезов.

"Затова ние предлагаме закон, защото в противен случай решенията са само пожелателни. Правилно е юридически и държавнически въпросът с шистовия газ да бъде решен със закон", поясни червеният юрист. В крайна сметка обаче проектозаконът на левицата беше отхвърлен от депутатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase