Снимка: архив Булфото

"Шеврон" искат просто да помогнат на българското правителство, заяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик пред Нова телевизия.

Според него компанията ще доведе милиони долари инвестиции и ще отвори много нови работни места за българите. "Наистина ли сте готови да кажете твърдо "не"?", попита Уорлик.

Според него в България има вакум на информация.

Още по темата

"Българите плащат двойна цена за природния газ. Много хора се опитват да извлекат дивиденти от това и в момента чувате тяхната гледна точка, а не тази на еколозите", допълни Уорлик.

Американският посланик смята, че страната ни трябва да въведе регулация на добива и проучването на шистов газ, а не да го забранява напълно.

"При разработването на всички енергийни източници има рискове. Едва ли има човек, които ще ви каже, че атомната енергия е абсолютно безопасна. По същия начин стои въпроса и с шистовия газ", убеден е Уорлик.

Той каза още, че "Шеврон" е много отговорна мултинационална компания, която не би си позволила да накърни репутацията си като поема излишни рискове за околната среда.

Американският посланик отхвърли голяма част от информацията за щетите, които е нанесла компанията на околната среда в страни като Еквадор например. Според него това били силно преувеличени спекулации.

"Ако бях българин бих искал да знам дали в страната има шистов газ и какво е качеството му. Точно това иска и "Шеврон", заяви Уорлик.

Според него пред България има два варианта. Единият е добивът и проучвананията на шистов газ да бъдат забранени напълно. По думите му по-умният избор обаче е да се въведат регулации, които да защитават околната среда.

Джеймс Уорлик заяви още, че опасностите за околната среда при метода "хидравлично разбиване" също са силно преувеличени.

Той обясни, че в САЩ “Шеврон“ разработват много находища на шистов газ, като някои от тях дори са в зони, където има население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase