Снимка: Архив Булфото

АЕЦ "Козлодуй" и площадката на бъдещата АЕЦ "Белене" са абсолютно безопасни и могат да издържат на всякакви климатични атаки, както и да предотвратят изхвърлянето на радиоактивни вещества при тежки аварии.

Това са заключенията от проведените стрес тестове, поръчани от Евросъюза след тежката авария в японската АЕЦ "Фукушима", посочва БНТ.

От Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) са категорични, че площадката на АЕЦ "Белене" трябва да бъде използвана за строителството на атомна електроцентрала и отхвърлят категорично опасенията, че районът е сеизмичен и може да се стигне до тежки аварии.

С ядрената агенция никога не е обсъждан въпросът за строителството на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй", категоричен е шефът й Сергей Цочев. Затова и по време на стрес тестовете не е проведено изпитание за строеж на нова мощност на площадката в Козлодуй.

И АЕЦ "Козлодуй", и проектираната АЕЦ "Белене" биха издържали на най-силното възможно по нашите земи земетресение, сочат резултатите от стрес тестовете.

Освен за издръжливост при земетресения стрес тестовете са проверили и устойчивостта на реакторите при наводнения, отбелязва БТА.

Изчислено е, че при внезапно скъсване на хидросъоръжението "Железни врата" на границата между Румъния и Сърбия максималното възможно повишаване на нивото на река Дунав е 32 метра, а нивото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е 35 метра над морското равнище, следователно тя не може да бъде залята.

Действащата ни ядрена централа има и устойчивост на съоръженията при загуба на електрозахранване, както и достатъчна готовност за управление на тежки аварии, са показали още тестовете. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase