Цветан Цветанов Снимка: архив, БТА

Една от основните версии за палежа от тази нощ в столичния кв. "Дружба" е разчистване на сметки, каза пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той беше изслушан на закрито за журналисти заседание на вътрешната парламентарна комисия заради зачестилите палежи на автомобили.

Според него има опожарявания на коли, които са с чисто криминален елемент. Той даде за пример единия от двата случая от днес – в столичния кв. "Дружба", където беше запален автомобил S-класа на 24-годишен криминално проявен собственик, който е безработен.

"Не е от тези случайно избрани български граждани, на които са им запалили автомобила определени лица", коментира Цветанов.

"Работим по всички случаи. Колегите анализират информацията ежедневно и се полагат максимални усилия и се осигурява допълнително ресурс, за да бъдат гражданите спокойни", увери Цветанов. 

Засиленото полицейско присъствие и постоянните патрули в кварталите на столицата са една от мерките срещу палежите на коли, каза Цветанов.

На въпрос дали всички хора с туби бензин в багажниците ще бъдат задържани или подлагани на по-щателни проверки, той отговори: "Обърнали сме се за съдействие към съответните бензиностанции, за да ни информират и да ни подават информация, свързана с лица, които пълнят бутилки с горивни материали. Търсим съдействие от всички, но не бих могъл да кажа, че всеки, който си сипе в туба, ще бъде потенциалният подпалвач. Нека да не създаваме допълнително някаква психоза", призова министърът.

Реакцията на МВР около палежите не беше своевременна, заяви след заседанието зам.-шефът на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков.

Според Миков в началото темата е била неглижирана от управляващите и е доминирала надеждата, че палежите ще спрат без усилията на властите. По думите му изслушването показало, че все още няма пълна картина и яснота за случващото се.

Още по темата

"Всичко е разпокъсано на отделни казуси", заяви Миков. В комисията министърът е обяснил, че няма повишен брой на палежите, а концентрация в къс времеви отрязък.

"Надяваме се че по-бързо ще приключи този времеви отрязък", коментира още Михаил Миков, според когото трябва да се направи опит да се обхванат всички случаи и да се види дали има нещо различно в тази повишена концентрация, причините за която все още не са изяснени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase