Снимка: БТА
fallback

Държавата няма да налива повече пари в БДЖ, без да види реформи, зарече се транспортният министър Ивайло Московски пред БНТ.

Министърът очаква на днешната среща между синдикатите и БДЖ да се постигне споразумение, което може да доведе до край на стачката в железниците.

Засега е ясно, че на срещата ще се обсъждат промени в Колективния трудов договор от 2009 година. Те ще разглеждат и над 80 точки от стачното споразумение, 45 от които са спорни.

От БДЖ искат да се намалят част от синдикалните привилегии и от 1 юни догодина да се въведе бонусна система за заплащане. До тогава трябва да се запазят допълнителните ставки за нощен труд и изминати километри.

Oще по темата

В днешните преговори ще участва и главният секретар на Министерството на транспорта Иван Марков. Той ще е гарант, че споразумението ще се изпълни, смята Московски.

Синдикатите ще поискат да се преразгледа и решението от зимното разписание да отпаднат 138 влака заради икономии.

Министърът отрече информацията, че холдингът разполага с 60 млн. лв., замразени в банкова сметка. Той заяви, че загубите в БДЖ заради стачката са вече 1,3 милиона лв.

"Не е истина, че e цел е БДЖ да се доведе до фалит. От финансова гледна точка БДЖ е във фалит. Когато едно дружество не може да си изпълнява задълженията и година след година трупа оперативни загуби, точната дума е технически фалит", обясни Московски, който беше гост и в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той допълни, че трябва да спре да се спекулира с темата, че цел е да се ликвидира БДЖ и да се продаде за жълти стотинки, тъй като това не е истина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 12 години

Хахах тоя се издаде какво са му казали вълците от световната банка :ДД

44

Пеко

преди 12 години

Като закрият БДЖ-то трябва да прекръстят "министерството на транспорта" на "министерство на автобусния транспорт"

43

rumen221

преди 12 години

ПРОСТО Е...- ПРИ ЗАКРИВАНЕ НА ПЪТНИЧЕСКИ ПРЕВОЗИ, ЦЕНИТЕ НА АВТОБУСИТЕ ЩЕ СЕ КАЧАТ ПОНЕ ТРИ ПЪТИ И ЩЕ ГОНЯТ САМОЛЕТНИТЕ...- ЗА ТАКСИТАТА ДА НЕ ГОВОРИМ...

fallback