Диана Ковачева. Снимка: БТА

Парламентът избра Диана Ковачева за министър на правосъдието. Досегашният титуляр на поста - Маргарита Попова, беше освободена.

През януари тя ще заеме длъжността на вицепрезидент на Република България. Самата Попова също беше в пленарната зала при представянето на новата кандидатура за правосъден министър.

Представянето и предложението на Диана Ковачева за министър направи вицепремиерът Цветан Цветанов, който я определи като млад и доказан професионалист.

"За своите 36 година вече има достатъчен опит", отбеляза МВР шефът.

В автобиографията, която представи вицепремиерът, пише, че Диана Ковачева е завършила право в Софийския университет през 98 г., както и магистърска степен от университета Нанси във Франция.

От левицата обясниха, че не подкрепят тази кадрова промяна в кабинета. Според юриста Мая Манолова всяка промяна в правителството е повод да се коментира цялостната политика в конкретния сектор. Манолова обясни, че доминацията на сила и погазване на граждански права е характерен белег на сегашното управление.

"За изминалите две години и половина съдебната система се превърна в боксова круша пред Брюксел. Пренареждането на лицата няма как да се отрази на тази политика", категорична беше Манолова.

Според червения депутат с поставянето на Ковачева на поста на правосъден министър ще бъде употребен авторитетът на неправителствена организация "Прозрачност без граници", на която досега тя беше изпълнителен директор.

Още по темата

"Как един човек без ден стаж в съдебната система ще има самочувствието да се изправи пред Висшия съдебен съвет в качеството на негов председател и ще удари по масата, за да отстоява принципна позиция?", попита Манолова.

Тя се усъмни във възможностите на Диана Ковачева да събере сили и да се противопостави на премиера Бойко Борисов както и на силовия вицепремиер Цветанов, за да защити авторитета и достойнството на магистратите.

"Това е политика на неглижиране на властите и не дава надеждни гаранции за отстояването на правата на българските граждани", завърши Манолова.

Предложението за кадрова промяна в кабинета излезе да брани лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев:

"В пленарна зала се правят спекулации, които нямат общо с реалността - че шефът на Трансперънси не познава тази материя и не е достатъчно отдалечена от политически партии. Тази теза е странна".

Яне Янев все пак отбеляза, че в правосъдната система и определени нейни части трябва да има спешна операция без упойка. Но веднага похвали решението на кабинета да номинира Ковачева за министър.

"В правосъдната система е добре да влезе външен човек, който независимо от приятелски отношения, да започне една тежка реформа. Желая успех на г-жа Ковачева. Така, както министър Маргарита Попова стигаше до изводи, че трябва да се промени Конституцията, съм убеден, че и г-жа Ковачева ще стигне до този извод", завърши Янев.

Критики опозицията не спести и към предшественика на Диана Ковачева – Маргарита Попова.

Четин Казак от ДПС заяви, че явно премиерът Борисов е оценил, че за изминалия период в ресора, ръководен от Маргарита Попова, не бяха постигнати никакви забележителни резултати. "За това отговорност носи и отиващият се министър", коментира Казак.

Михаил Миков отбеляза намерението на Попова да се занимава със съдебната реформа, но вече в качеството й на вицепрезидент.

"Това е неуважение на Попова към Конституцията и разделението на властите. Г-жо Попова, през ум да не ви минава вие като вицепрезидент да се занимавате с реформата в Съдебната власт", предупреди Миков.

Левият юрист отбеляза, че времето, в което Попова е била министър, ще бъде запомнено с нарушеното взаимодействието между властите.

Самата Диана Ковачева също представи акцентите в бъдещата си работата пред депутатите.

Тя обясни, че за нея е сериозно предизвикателство и отговорност да поеме такъв ресор. Обеща да има приемственост и прозрачност в работата й.

"Ще търся най-добрите решения в областта на правосъдието и вътрешните работи. Наясно съм, че за да е успешна реформата, трябва да има диалог с всички институции", отсече тя.

Ковачева каза още, че залага на независимостта, компетентността и професионализма на представителите на съдебната власт.

"Съдебната реформа трябва да бъде припозната от представителите на съдебната система. Подавам ръка за сътрудничество и заявявам готовност да работя с всички", посочи още тя.

След одобрението на кандидатурата й от парламента Диана Ковачева получи букет цветя от предшественичката на поста Маргарита Попова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase