Снимка: архив, БТА
Изпълнителният директор на асоциация "Прозрачност без граници" - България Диана Ковачева ще е новият правосъден министър. 
 
"Поканил съм Диана Ковачева за министър и тя прие", заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти днес.
 
Тя ще заеме поста на Маргарита Попова, която беше избрана за вицепрезидент. 
 
По-рано днес Диана Ковачева потвърди, че е била поканена за министър, но били водени само предварителни разговори. Иначе определи бъдещата си работа като "голямо предизвикателство" за нея. 
Още по темата
Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че наследникът на Маргарита Попова в правосъдното министерство ще бъде жена, която се ползва с добри отзиви в Брюксел и в България.
 
Неправителствената организация "Прозрачност без граници", чиято основна цел е противодействие на корупцията на национално и регионално равнище, работи в тясно сътрудничество с Европарламента, Европейската комисия и ОЛАФ.
 
Познавайки добре работата й като шеф на "Трансперънси интернешънъл" у нас, от Брюксел дават отлични референции за Ковачева. Те били поискани от премиера Бойко Борисов.
 
Диана Ковачева е юрист, магистър по право, а от февруари тази година е доктор по международно право и международни отношения. Завършила е СУ " Св. Климент Охридски", има и магистърска степен от университет "Нанси 2", Франция, където е защитила теза "Ролята на ОЛАФ за защита на финансовите интереси на ЕС". 
 
Между 2001 и 2002  г. е била старши експерт в правосъдното министерство в дирекция "Международно сътрудничество и международноправна помощ". 
 
От 2002 г. е изпълнителен директор на асоциация "Прозрачност без граници" Transparency International – България. Владее английски, френски и руски.
 
Официалното представяне на новия министър на правосъдието ще стане след приемането на бюджета. 
 
Все още не е ясно дали ще има други смени в кабинета, след като вчера Бойко Борисов разкритикува социалния министър Тотю Младенов. 
 
Премиерът днес повтори, че не трябва министър-председателят да бъде инстанцията, която да обяснява на българските граждани защо трябва да се вдига пенсионната възраст, защо НОИ като система е недофинансирана, защо близо 2 млрд. лв. се изваждат от данъците и се прехвърлят в НОИ. 
 
"Всичко това трябва да прави социалният министър и да отстоява пред синдикатите", каза Борисов и изрази надежда социалният министър по този начин да проведе днес разговорите със синдикатите. 
 
"Той не е синдикалният бос в правителството, той е един от нас, който трябва да убеди синдикатите, че когато проведат тази стачка, това ще намали парите за този ден в системите", коментира премиерът. 
 
Според него от стачките няма да има никакъв ефект, тай като и те самите са убедени в необходимостта от реформи.
 
"На никой не му се иска да уволнява хора или да съкращава, но реформите това го изискват, за да оцелее и работи по-добре всяко дружество", добави премиерът, като изрази надежда преговорите със синдикатите да продължат. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase