Симеон Дянков и Бойко Борисов Снимка: БТА

Проектобюджетът за следващата година е възможно най-добрият в условията на криза. Той съдържа в себе си достатъчно буфери, за да може българската икономика да удържи и при лош сценарий за европейските икономики. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков пред БНТ.

В държавната хазна за 2012 година има заложени 4 милиарда от еврофондове, които ще се инвестират в инфраструктура и човешки ресурси.

Социалните разходи се увеличават за сметка на тези за МВР и отбраната и това ще бъде тенденция и за 2013 година, обясни Дянков.

"Вече сме казали, че минималната работна заплата ще се увеличи до 290 лв., вече сме го заложили в бюджета от второто тримесечие и работим активно и се надявам до средата на следващата седмица да имаме план за увеличаване на ниските пенсии", допълни министърът.

Още по темата

Той обясни, че вариантите са три. Първият е да се вдигне само минималната пенсия. Самият министър обаче не е привърженик на това, защото по думите му се получава изкривяване. 

"Тези, които са на най-ниското ниво, получават повече, така че аз предпочитам да има в процентно отношение – тези, които получават по-ниски пенсии, да получат по-голямо увеличаване, но и нагоре това да стане с по-малко проценти", разясни Дянков.

Това ще струва няколкостотин милиона, изчисли финансовият министър.

Дянков коментира и протестите на БАН.  „Вместо да стоят по улиците, те да вземат да направят някой друг европейски проект. България има близо 400 милиона лева, които в момента стоят неизползвани, по научни изследвания, и БАН не ги използва. Защо не ги използва, дали не знаят английски, дали не знаят как да се правят проекти, това е вече тема, която си заслужава да се развие“, посочи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase