Дянков и Борисов се черпят с бонбони, донесени в МС от новия вицепрезидент Маргарита Попова. Снимка: БТА

Проектобюджетът за 2012 година влиза днес в парламента, но без церемония. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерския съвет.

„Аз реших, съгласувано с председателя на Народното събрание, тази година да няма такава церемония, това е тежка финансова година за цяла Европа и не е време за церемонии“, отсече финансовият министър.

Дянков определи бюджета за следващата година като консервативен и напомни, че в Европа икономическите новини продължават да са негативни и след решението за Гърция.

На някои институции се намаляват парите, защото такива са възможностите на бюджета, обясни финансовият министър.

Образованието ще получи около 50 млн. лева повече следващата година, спортът – около 6 млн. лева отгоре, а културата – около 15 млн. лева, изреди Дянков.  Около 40 млн. лева от допълнителните пари за образование ще отидат за увеличаване на стандартите в средното образование и около 10 млн. лева – за наука.

Още по темата
За БАН Дянков коментира, че академията се финансира около 65% от държавна субсидия, почти няма частни проекти, а останалото е от съвместни проекти.

Министърът възнамерява да намали субсидията на БАН и за 2013 година, за да се мине „на конкурентен принцип”.
До края на ноември ще има решение дали пенсионерите ще получат коледни добавки, съобщи още Дянков.

Иначе в проектобюджета заложеният минимален размер на фискалния резерв се запазва на ниво от 4,5 млрд. лева.

С 10 млн. лева се увеличават парите на здравното министерство за спешната помощ. Средствата за увеличаване на ниските пенсии нарастват с около 250 млн. лева главно заради вдовишките пенсии, чието увеличение на година струва около 12 млн. лева.

В Закона за акцизите и данъчните складове също има две промени. От началото на следващата годината ще се прилага намалена акцизна ставка за бира, произведена в страната в независими малки пивоварни.

Дянков съобщи, че от 1 юни 2012 г., а не от 1 януари следващата година, ще има промяна на акцизната ставка върху природния газ и тя е наполовината от предложенията.

Предложенията са били ръстът да е с 1,70 лева за един гигаджаул на природния газ за моторно гориво, а този, който се използва за отопление, да се увеличи с 20 стотинки. За природния газ за битови нужди няма да има увеличение на акцизната ставка.

В Закона за ДДС има промяна, с която се дава възможност на хотелиерите да се ползват от всички привилегии, които досега са действали само за туроператорите.

Става дума за деветте процента данък ДДС, който досега е бил възможен главно за туроператори, които организират групови почивки, и хотелиерите не са имали възможност да се възползват за техните услуги от намалената данъчна ставка и са плащали 20 на сто. С промяна, която е съгласувана с ЕК, вече и те ще могат да се възползват от намалената ставка от 9 процента, каза министърът.

В Закона за данъците върху доходите на физическите лица има две промени. Първата е, че се закръглява към всеки кръгъл лев в полза на гражданите данъчното задължение.

Другата промяна предвижда освобождаване от задължението да подават годишна данъчна декларация хората, които са придобили доходи само от трудово правоотношение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase