Сергей Станишев Снимка: БТА

В нормална ситуация би трябвало да поздравя ГЕРБ за резултата, но не мога, защото тези избори не бяха нито честни, нито демократични. Това беше първият коментар на лидера на БСП Сергей Станишев, след като кандидатът на левицата Ивайло Калфин загуби президентските избори.

"Партията на властта се превърна в партията на мутрите", категоричен беше Станишев.

„Не е срамно да загубиш, срамно е да спечелиш по този начин“, коментира соцлидерът пред bTV.

Според него на вота БСП е показала забележително покачване на доверието и е основната политическа сила, която е алтернатива на ГЕРБ.

По думите му Калфин и Стефан Данаилов са направили блестяща кампания, а гласовете, които са получили са искрени, автентични гласове за запазване на българската демокрация.

Станишев посочи, че ГЕРБ печели гласове с купуване, натиск, дори с бой.

„Ще използваме всички средства, за да не им се размине ей така“, закани се Станишев на управляващите по-късно на влизане в НДК.

На въпрос дали „целувката“ на лидера на ДПС Ахмед Доган е изиграла на БСП лоша шега, Станишев каза: „Не мисля, че това е водещо“.

Според Станишев има тотална манипулация и купуване на гласове. Масово ще има основание за искане за касиране на изборите, прогнозира лидерът на БСП.

„Избори на купените гласове“, нарече вота Илияна Йотова, евродепутат от левицата. Социалистите ще направят анализ на двата тура и тогава ще преценят на кои места ще искат касиране нa изборите. По думите на Йотова обаче това ще бъде направено в голяма част от общините. 

Между двата тура БСП поиска касиране на вота в София, а по-рано днес стана ясно, че планира да направи същото за още осем общини. 

Все пак социалистите „нямат основание да са недоволни“, коментира Йотова - те получили доверието на 1 милион българи, върнали си много симпанитазни и привлекли хора, които търсят алтернатива на управлението. 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase