ДПС е инструктирало своите избиратели да не гласуват на първия тур на президентските избори, става ясно от скандален клип, излъчван по кабелната телевизия в гоцеделчевското село Брезница и качен в YouTube.

В клипчето, което е било въртяно редовно по телевизията в седмицата преди вота, се чува как мъж, вероятно шефът на местната структура на ДПС Исмаил Даракчи, разяснява как трябва да се гласува.

В разяснителната кампания той ясно посочва, че избирателите трябва да гласуват с бюлетина № 7 – тази на Движението за права и свободи.

Когато той стига до президентския тур обаче, говорителят от клипа заявява:

“По решение на централния съвет на ДПС нашите избиратели не трябва да гласуват на първи тур за президент и вицепрезидент на Република България. Затова избирателите на ДПС не трябва да отбелязват нищо в съответната бюлетина”.

Скандалният клип на практика обяснява ниската избирателна активност за президентските избори в районите със смесено население.

В Кърджали например за кмет са гласували 55,4% от имащите право на глас, а за държавен глава – едва 36,98.

Още по-фрапиращи са данните за останалите общини в областта. В Ардино разликата е почти двойна – 64,2% срещу 33,59%, а в Джебел е още по-смущаваща – 63,3% гласували за местна власт срещу 26,82% гласували за президент.

Както е известно, веднага след първия тур на президентските избори лидерът на ДПС Ахмед Доган даде указания на своите симпатизанти да подкрепят кандидатпрезидентската двойка Ивайло Калфин–Стефан Данаилов.

Така се очаква те да получат поне 100 000 гласа повече само от негласували на първия тур за избор на президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase